U Varaždinu otvorena kapela Trajnog euharistijskog klanjanja

Varaždinske vijesti | 12.6.2023. u 20:41h | Objavljeno u Društvo

Na svetkovinu Tijelova navečer varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je svetu misu u kapeli Trajnog euharistijskog klanjanja u Uršulinskoj ulici i nakon mise je izložio Presveti Oltarski Sakrament na trajno danonoćno klanjanje vjernicima Varaždinske biskupije i grad Varaždin je time postao 11. hrvatski grad s kapelom TEK-a.

U svojoj je homiliji biskup Bože Radoš pojasnio opravdanost i potrebu štovanja Presvetog Oltarskog Sakramenta i izvan svete mise istaknuvši kako „Krist kojega blagujemo u Euharistiji postaje živ u zajednici koja ide u svijet”.

„Ostaje li ili ide?”, upitao se nadalje i odgovorio: Ide u svijet, mi smo njegovo Tijelo. U nama živi, po nama živi i mi jesmo tijelo Kristovo. Svi mi pojedinačno i zajedno, ali ne možemo biti pojedinačno ako nismo zajedno. Isus nas šalje u svijet da budemo njegovo tijelo.

„Ali zašto ovdje ostaje? Ostaje ovdje u svome boravištu da kad zaboravimo, kad se ne sjetimo da je On u središtu, kad ne živi više u srcu, da se vratimo ovdje i da tu tajnu još jedanput proživimo. I da kažemo: ‘Gospodine, otvori moje srce da možeš živjeti u meni, budeš život moj te da osjetimo kako Ti u meni djeluješ i želiš me ponovno vratiti u svijet’.”Dovodiš me u kapelu TEK-a jer ti želim donijeti prazninu svoje duše, prazninu našeg društva, hladnoću koju ne mogu podnijeti. Ti si ovdje i kao ognjište koje ponovno grije, podsjećaš me da si stalno prisutan u Euharistiji, u izloženom Presvetom i da si prisutan u meni i našoj Crkvi’, rekao je mons. Radoš koji se na kraju obratio klanjateljima:

U ovu kapelu ne dolazi se čuvati Isusa, već biti čuvan od Njega, a po klanjateljima će čuvati i druge. Varaždinski biskup im je poželio da – svaki put kad dođu u Kapelu – Gospodin u njima obnovi sjećanje na Njegovu ljubav jer ‘Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina za nas da ni jedan od nas ne propadne nego da ima život vječni’.

Napomenuo je da će uz Isusa zasigurno osjetiti i svoju nedostojnost, ali ne smiju zaboraviti da Isus dolazi upravo takvima da ih podigne i šalje drugima. Te druge oni će dovoditi Isusu ovdje u svojim molitvama kako bi On po moliteljima ušao u njihove živote, rekao je mons. Radoš potaknuvši klanjatelje na ustrajnu molitvu za potrebe Varaždinske biskupije i cijele Crkve.

Nakon propovijedi biskup je blagoslovio kameni oltar u ovoj ukupno 11. kapeli TEK-a u Hrvatskoj, a sveta pričest je bila pod prilikama kruha i vina.

Potom je izložen euharistijski Krist i nakon kraćeg klanjanja mons. Radoš je blagoslovio okupljene s Presvetim.

Od nedjelje navečer 9. lipnja, 2023. godine – točno u 21.00 – započelo je tako Trajno euharistijsko klanjanje u Varaždinu kada su svoja dežurstva započeli prvi klanjatelji.

Na svetoj misi koncelebrirali su preč. Franjo Biškup, preč. Stjepan Njaman, fra Dragan Grizelj, vlč. Tihomir Kosec i vlč. Marko Domiter, a sudjelovali su zbog skučenosti prostora samo koordinatori TEK-a koji ubuduće moraju brinuti za gotovo dvjestotinjak prijavljenih molitelja koji se prema točnoj satnici izmjenjuju iz sata u sat u jednome tjednu pred Presvetim u varaždinskoj kapeli na adresi Uršulinska ulica 1.

Započelo se također u Osijeku i Križevcima s inicijativom oko otvaranja kapele Trajnog euharistijskog klanjanja, te kako je HKM-ovoj redakciji rekla nacionalna koordinatorica TEK-a Nada Burum, i s time ćemo zaključiti, kada je p. Justu Lo Feudu, članu francuske družbe Misionara Presvete Euharistije koji šire ovu pobožnost po svijetu, rekla da je u našoj zemlji Varaždin 11. grad koji dobiva kapelu TEK-a on je, ugodno iznenađen, uzvratio da Poljska također ima toliko kapela. Ali i deset puta više stanovnika.