Treba li Varaždinskoj županiji još jedna gimnazija? Foto: Ilustracija/Pexels

Treba li Varaždinskoj županiji još jedna gimnazija?

IHR/Varaždinske vijesti | 12.3.2023. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Treba li Varaždinskoj županiji još jedna gimnazija? Na prijedlog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, u Nacrt Plana razvoja Varaždinske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine u sklopu izgradnje i dogradnje školskih objekata, u cilju ravnomjernog razvoja obrazovanja Varaždinske županije, uvrštena je mogućnost izgradnje treće gimnazije. 

Gimnazijalci rade kao konobari, animatori...

Na području naše županije već imamo dvije gimnazije čiji je osnivač Varaždinska županija, Prva i Druga gimnazija Varaždin, a već godinama radi i uspješno djeluje Prva privatna gimnazija s pravom javnosti Varaždin. Osim toga, gimnazijski programi provode se u Srednjoj školi Ivanec, Srednjoj školi Ludbreg i Srednjoj školi Novi Marof, a program opće gimnazije postoji i u Srednjoj školi u Maruševcu s pravom javnosti.

Nadalje, prema preporukama a obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2023. godinu, koju svake godine početkom siječnja objavljuje Hrvatski zavod za zapošljavanje, ne preporučuje se povećanje broja upisanih, ali i stipendiranih učenika u gimnazijske programe. Povećanje broja upisanih, ali i stipendiranih učenika preporučuje se samo za obrtničke dvogodišnje, odnosno trogodišnje srednjoškolske programe za kojima vape gospodarstvenici.

Da onima koji su završili gimnazije, a nisu nastavili školovanje na fakultetima nije lako pronaći posao pokazuju i podaci s varaždinske burze. Krajem siječnja ove godine u evidenciji Zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Varaždin bilo je 71 nezaposlena osoba sa završenom gimnazijom, a u prošloj godini zaposleno je ukupno 116 osoba sa završenom gimnazijom s evidencije i to na poslovima poput suradnika u praktičnoj nastavi, učitelja matematike do službenika u prodaji, dizajnera, turističkih animatora, poštara, konobara, vratara do krojitelja krzna i kože, dostavljača i kožarskih radnika. S obzirom da poslodavci vape za radnicima obrtničkih zanimanja, a ne gimnazijalcima pitanje zašto se onda otvara mogućnost za još jednu gimnaziju postavili smo Varaždinskoj županiji.

- U ovom trenutku nisu poduzete nikakve radnje oko osnivanja nove ustanove osim što su na kolegiju ravnatelja osnovnih i srednjih škola spomenuti svi objekti koji se u predstojećem razdoblju planiraju graditi, a među njima je spomenuta i treća gimnazija - odgovorili su nam iz Županije.

S još jednom gimnazijom do više studenata?

Iako u Županiji kažu kako je zasad još jedna gimnazija mogućnost, u HNS-u njezino osnivanje – podržavaju. Štoviše, vjeruju kako je taj projekt moguće ostvariti već do kraja mandata ovog saziva Županijske skupštine.

- Taj projekt neće nimalo opteretiti županijski proračun, jer ga je moguće financirati iz državnog proračuna – rekao je Igor Klopotan, predsjednik varaždinskog HNS-a na prošlotjednoj konferenciji za novinare.

No zašto još jedna gimnazija?

- Zato jer je intencija, unatoč padu broja upisanih srednjoškolaca, čim više njih pripremiti za studiranje na visokim učilištima, a trenutno u našoj županiji je za oko 200 manje srednjoškolaca, dok je broj onih koji studiraju porastao – poručio je HNS-ovac Igor Klopotan.