U subotu tradicionalni susret povijesnih postrojbi i pretposljednji glasni pucanj Foto: arhiva Varaždinske vijesti

U subotu tradicionalni susret povijesnih postrojbi i pretposljednji glasni pucanj

Varaždinske vijesti | 8.9.2023. u 12:30h | Objavljeno u Društvo

Topnik - Najpurgar za 2023. godinu Dominik Varović

U subotu, 9. rujna, održat će se tradicionalni susret povijesnih postrojbi u Varaždinu. Susret se održava povodom obilježavanja velike bitke koja se održala 11. rujna 1848. godine u neposrednoj okolici Varaždina, a povod je bilo oslobađanje Međimurja od mađarske okupacije.

U vojsci od 55 tisuća vojnika sudjelovalo je i 527 pripadnika Varaždinske građanske garde. Pozivu domaćina, Varaždinske građanske garde, odazvale su se postrojbe iz cijele Hrvatske i dvije iz inozemstva.

Na susret dolaze Bjelovarski graničari - Husari 1756, Ban Gašpar Alapić, Gradska Straža Bakar, Gradska straža Požega, Počasna Sokolska garda Osijek, 10. satnija Ivanić grad, Karlovačka građanska garda, Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža, Društvo poljičana Sveti Jure – Priko, Samoborska narodna garda, Senjski uskoci, Serežani - stari graničari, Svetonedjeljska garda Petar II. Erdödy, Turopoljski banderij, Viteško alkarsko društvo Sinj, Zrinska garda Čakovec, Žumberački uskoci, Lička pukovnija Gospić, Hrvatski sokol Vinkovci, Burgergarde Ravensburg, 7. dragonerska Linz, Hajdučka družina Mijata Tomića – Tomislavgrad, Husarska garda Varaždin, Vitezovi Ivanovci Ivanec i Krapinski ilirci.

Mimohod će krenuti u 17 sati.

Također, tradicionalno sutra u 12 sati moći ćete čuti i pretposljednji glasni pucanj ove godine, a na ovaj poseban dan topnik će biti Najpurgar za 2023. godinu – Dominik Varović.

Dominik studira glazbu i medije na Sveučilištu Sjever, vodi radionice bubnjeva u Društvu naša djeca Varaždin i radionice bubnjeva u Nedelišću, svira u različitim puhačkim orkestrima, a ove je godine pripremio bubnjarski ansambl Varaždinske građanske garde čiji ste prvi nastup mogli vidjeti na ovogodišnjem Špancirfestu.

U taj je nastup uloženo mnogo truda, znanja i kreativnosti, a rezultat služi na čast ne samo Dominiku, već i cijeloj gardi.