Predavanje i predstavljanje knjige Sanctuarium Adignani mons. Marijana Jelenića

Varaždinske vijesti | 12.6.2023. u 22:00h | Objavljeno u Društvo

Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ - Zmajski stol u Varaždinu organizira predavanje „Svjetski raritetno bogatstvo relikvija u crkvi sv. Blaža - Nova krv našem i svjetskom turizmu“, prezentirano kroz knjigu Sanctuarium Adignani. U prilogu ove poruke nalazi se pozivnica.

Predavanje će održati autor knjige mons. Marijan Jelenić, umirovljeni vodnjanski župnik, u utorak, 13. lipnja, s početkom u 19 sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu.

Knjiga Sanctuarium Adignani nastala je kao rezultat 50 godina predanog rada oko 80 istraživača iz različitih znanstvenih institucija. Na 834 stranice i 536 fotografija detaljno su dokumentirane relikvije svetaca i neraspadnuta sveta tijela koja se nalaze u crkvi svetog Blaža u Vodnjanu.

Vodnjan je svjetski poznat po ovoj zbirci relikvija, u kojoj se nalazi čak 370 relikvija 250 kršćanskih svetaca, a među njima i nekoliko neraspadnutih tijela. Ovo jedinstveno blago relikvija nalazi se u prostorijama bivše sakristije i predstavlja najveću takvu zbirku u Hrvatskoj i jednu od najvećih u Europi, koju svake godine posjećuju i hodočaste tisuće posjetitelja. Zbirka sadrži i 730 djela sakralnih predmeta iz vremena od 4. do 11. stoljeća.

Organizatorica ovog predavanja i moderatorica je Valentina Meštrić, mag. art., a u programu će sudjelovati i Veliki meštar prof. dr. sc. Mislav Grgić i Meštar obredničar pukovnik dr. sc. Željko Heimer. Glazbenu točku izvest će Marija Hodalj uz klavirsku pratnju Leona Kroga.