Obilježen Svjetski dan beskućnika: Ulica nije dom Foto: Varaždinska županija

Obilježen Svjetski dan beskućnika: Ulica nije dom

Varaždinske vijesti | 7.10.2023. u 19:09h | Objavljeno u Društvo

"Ulica nije dom", poručili su to 7. listopada s Franjevačkog trga u Varaždinu članovi udruge Novi put, a povodom Svjetskog dana beskućnika.

Na štandu su predstavili kreativne radove korisnika varaždinskog Prenoćišta za beskućnike izrađene od recikliranog materijala, a građanima dijelili promotivne materijale.

svjetski_dan_beskucnika_varazdin_07102023_2.jpg

Upravo ova udruga u Varaždinu vodi Prenoćište, čiji je kapacitet 15 korisnika.

- Trenutno je u Prenoćištu smješteno šest korisnika, no taj broj se, nažalost, povećava s dolaskom zimskih mjeseci. Od 15 ležajeva, dva su za žene, a ostali za muškarce. Trenutno nemamo ženskih korisnika, i to zahvaljujući tome što se jedna korisnica prije nekoliko mjeseci zaposlila, a druga je poboljšala odnose s obitelji. Danas smo iskoristili priliku i predstavili program "Dnevni boravak za novi početak", koji s 28.000 eura financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike tijekom prve godine provedbe. Pružanjem socijalne usluge dnevnog boravka beskućnicima će biti osigurani resursi za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba te poboljšanje kvalitete života – rekao je predsjednik udruge Novi put Nikola Dugandžić.

svjetski_dan_beskucnika_varazdin_07102023_3.jpg

Obilježavanju su se pridružili zamjenica župana Silvija Zagorec, kao i saborski zastupnik Damir Habijan te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić.

- Danas smo ovdje kako bismo dali podršku radu udruge Novi put i obilježili Svjetski dan beskućnika. Željeli bismo skrenuti pažnju svim našim sugrađanima na to da ne smijemo biti isključivi prema nikome, pa tako ni prema osobama koje su ostale bez vlastitog doma spletom životnih okolnosti ili vlastitim izborom. Naša obveza je da stvorimo društvo jednakih mogućnosti te osobama koje su ostale bez doma damo ruku pomoći i podrške. To je naša obaveza i na tome ćemo i dalje aktivno raditi – rekla je zamjenica Silvija Zagorec.

svjetski_dan_beskucnika_varazdin_07102023_4.jpg

Varaždinska županija je udruzi Novi put putem javnog natječaja za udruge ove godine dodijelila 1.300 eura za provođenje programa "Razvoj novih vještina beskućnika".

- S korisnicima radimo na usvajanju novih vještina poput uzgajanja povrća u vrtu, sitnih poprava, održavanja kućanstva. Započeli smo i s kuharskim radionicama koje vodi profesorica Mirjana Habek s Gospodarske škole Varaždin. Naši korisnici uče kako pripremiti obrok od najosnovnijih namirnica, primjerice kako ispeći jaja, skuhati juhu ili kako najbolje iskoristiti ostatke od ručka – ispričala je stručna suradnica Udruge Petra Lončar.

Dodajmo da je Prenoćište osnovano 2001. godine u suradnji s Gradom Varaždinom i Centrom za socijalnu skrb Varaždin, a prehranu za korisnike osigurava Pučka kuhinja Caritasa Varaždinske biskupije.

svjetski_dan_beskucnika_varazdin_07102023_1.jpg