Neobična svjetlost na nebu moći će se vidjeti i večeras, riječ je o Muskovim satelitima Foto: Hrvatski astronomski savez/Facebook

Neobična svjetlost na nebu moći će se vidjeti i večeras, riječ je o Muskovim satelitima

DNEVNIK.hr/vv | 21.8.2022. u 18:51h | Objavljeno u Društvo

Nesvakidašnja svjetlost koja se sinoć pojavila na nebu i uznemirila brojne Hrvate očekuje se i večeras. Naime, radi se o novim StarLink satelitima tvrtke SpaceX Elona Muska, a Hrvatski astronomski savez objavio je na Facebooku kako ćemo ih moći vidjeti i u nedjelju navečer.

"Starlinkove ćemo vidjeti i večeras od 21:48 do 21:50, a kretat će se iz smjera sjeverozapada prema jugozapadu i biti će prilično nisko nad horizontom te će biti u nešto široj formaciji nego sinoć. Pogledajte kartu prolaska za orbitu jednog od 53 satelita", stoji u Facebook objavi.

"Najednom se samo pojavilo dugačko svjetlo, kao da se vuče jedno za drugim. Došlo je do pol 7, malo nam je bilo čudno. Ma dosta je bilo čudno i onda je samo nestalo", rekao je Rajko Struja Vučinić o pojavi u subotu navečer, prenosi DNEVNIK.hr.

"Vidjelo se to sa šireg područja. Vidjet ćemo i oko 21:48 bi trebali početi izlaziti, bit će rašireniji, a ne ovako skupljeni kao sinoć", kazao je za Dnevnik Nove TV Dorian Božičević iz Hrvatskog astronomskog društva.