Izložbom jaslica počinju XI. Dani službenice Božje Marice Stanković Foto: Tibor Martan

Izložbom jaslica počinju XI. Dani službenice Božje Marice Stanković

VV / T. Martan | 1.9.2023. u 08:30h | Objavljeno u Društvo

Povodom početka XI. Dana službenice Božje Marice Stanković i povodom obljetnice 800 godina od uprizorenja prvih živih jaslica svetog Franje Asiškog, Pučko otvoreno učilište Novi Marof i Kulturno-umjetnička udruga "Magda i Luisa" iz Madžareva pozivaju na izložbu jaslica Perice Novosela, graditelja božićnih jaslica iz Bistre.

Otvorenje izložbe će se održati 2. rujna u prostorijama Kulturnog centra "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu, s početkom u 18.00 h. U programu otvorenja izložbe sudjeluje autor Perica Novosel, velečasni Josip Drvoderić i vjeroučiteljica Marina Krbot. Glazbeni program izložbe izvodi Iva Jež, članica Udruge "Magda i Luisa". Izložba ostaje otvorena do 19. rujna.

Vrijedno je istaknuti kako je izrada božićnih jaslica (Betlehema) zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Autor izložbe jaslice Perica Novesel od djetinjstava se bavi izradom božićnih jaslica, a posljednjih nekoliko godina svoje jaslice izlaže diljem Hrvatske.

Jaslice_-_Perica_Novosel_1.jpg

Predsjednik je Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica. 2021. godine jaslice Perice Novosela bile su izložene na velikoj izložbi božićnih jaslica u Vatikanu kao jedini izložak koji je pribavljen izvan granica Italije. 2022. godine Perica Novosel ponovno je izlagao na izložbi jaslica u Vatikanu s radom pod nazivom Svjetlo nade.

XI. Dani službenice Božje Marice Stanković, nakon svršetka izložbe, nastavljaju se krajem rujna u Madžarevu i Kamenoj Gorici. 29. rujna s početkom u 17.00 h u crkvi sv. Vida i Jurja u Madžarevu održat će Recital duhovne poezije "Svetlost na bregu", a idućeg dana, 30. rujna, s početkom u 19.00 h koncert duhovne glazbe. XI. Dani službenice Božje Marice Stanković završit će u Kamenoj Gorici 1. listopada pobožnošću Marijinog puta s početkom u 16.00 h.