Gordana Kušar: Kolači i mlinci su fini i bez glutena, to svi trebaju znati Foto: Privatni album

Gordana Kušar: Kolači i mlinci su fini i bez glutena, to svi trebaju znati

| 5.2.2024. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

- Usprkos bolesti i svim drugim preprekama u životu, uvijek vjerujem da će sve biti dobro. Optimizam i pozitiva su me spasili pa se tako ni sada ne predajem, a svojim iskustvom željela bih pomoći oboljelima od celijakije - rekla nam je Gordana Kušar (48), Varaždinka rodom iz Zagorja, koju mnogi znaju po njenim slasticama, pecivima i tjesteninama bez glutena.

Celijakija, kronična autoimuna bolest kod koje zbog reakcije na gluten dolazi do upale i oštećenja sluznice tankog crijeva, dijagnosticirana je njenom mlađem sinu u vrlo ranoj dobi. Bilo je kritično i od tada je svu prehranu prilagodila toj bolesti. No, gluten je stvorio probleme i njenom zdravlju.

Što nakon dijagnoze?

- Ja imam intoleranciju na gluten, nažalost, nismo to na vrijeme otkrili. Uvijek sam imala neke upale - mjehura, bubrega, jajnika, pa je došla psorijaza, kontaktni dermatitis... Na pregledima su mi prvo utvrdili nespecifičan kolitis, a zatim sindrom iritabilnog crijeva. Celijakija mi nije dokazana, ali pomogla mi je bezglutenska prehrana. No, zbog uznapredovalih bolesti, došlo je i do drugih problema, zaredale su razne operacije. Dodatno mi je oštećena i vratna kralježnica, tako da imam sveukupni postotak tjelesnog oštećenja 80 posto - pojasnila je.

Kako ističe, ljudi često svoje bolesti ni ne povezuju s reakcijom na gluten, a kada i dobiju dijagnozu, ne znaju što dalje.

- Često su prepušteni sami sebi, zato želim osvijestiti ljude o toj bolesti i pomoći im. Kod celijakije se treba strogo pridržavati bezglutenske prehrane, ali to je nešto čemu se prilagodiš. Oboljeli moraju izbjegavati gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži, ali i brojnim drugim proizvodima i prerađevinama. Osim gotovih proizvoda bez glutena, postoji i bezglutensko brašno koje se koristi kao i "obično", pšenično. Jest skupo, ali HZZO oboljelima od celijakije na recept odobrava 10 kg brašna bez glutena mjesečno. No, mora se paziti i na kontaminaciju pa se tako ne smije peći u istoj pećnici gdje se peklo nešto u čemu ima glutena, ne smije se rezati istim nožem... sve mora biti potpuno odvojeno – ukazala je na dio problema s kojima se oboljeli susreću.

Spoj tradicije i inovacije

Sudjelovala je stoga na raznim seminarima, predavanjima i radionicama, a posljednja od njih je radionica koju je krajem siječnja održala s Udrugom žena Vidovec, na kojoj su pripremale bezglutenski Vidovečki gibanik, tradicionalnu deliciju vidovečkog kraja.

Kako je bilo na radionici u Vidovcu, kako je bolest utjecala na njen profesionalni put te više o njenom radu u školi, ali i o važnosti edukacije o celijakiji, zbog čega je nastupila i u kulinarskoj TV emisiji, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...