FOTO Varaždinski vokalni ansambl Nonet Donum na kanadskoj turneji

vv | 15.9.2023. u 18:11h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski vokalni ansambl Nonet Donum pod vodstvom katedralnog orguljaša mo. Višeslava Jaklina "otisnuo se" u petak 8. rujna na mini-turneju kanadskom provincijom Ontario.

Povod za turneju proslava je 65. obljetnice uspostave hrvatske župe sv. Križa u Hamiltonu, a u sklopu koje će Nonet održati svečani koncert te glazbeno oblikovati nekoliko liturgijskih slavlja i protokolarnih događaja.

Već dan nakon dolaska, u subotu 9. rujna, Nonet je započeo sa svojim aktivnostima i to gostovanjem u crkvi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu gdje su predvodili liturgijsko pjevanje na večernjoj svetoj misi. Uslijedio je potom i koncert na kojem su izvedena djela iz opće klasične baštine, ali i hrvatskih skladatelja. Publika je dirljivo i s oduševljenjem i stojećim ovacijama popratila koncert. Velika zahvala za predivno gostoprimstvo ide župniku domaćinu vlč. dr. Mladenu Horvatu koji je izrazio želje i nadu za budućim suradnjama i gostovanjima.

Nedjelja, 10. rujna, donijela je prijepodnevnu misu i piknik/druženje na otvorenom u parku u posjedu župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi i župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu. Nonet je u zajedništvu sa domaćim župnim zborom predvodio liturgijsko pjevanje na misi koju je predslavio don Damir Stojić u koncelebraciji sa župnikom domaćinom vlč. Božidarom Tenšekom. Nakon mise Nonet je izveo kraći program hrvatskih autora - što klasičnih skladbi, što obrada pučkih popijevki. Uslijedilo je druženje do kasnih popodnevnih sati uz zajedništvo, pjesmu i ugodni razgovor.

Treći dan, ponedjeljak, 11. rujna, bio je rezerviran za primarno turističke aktivnosti i to posjet svjetskom čudu prirode - veličanstvenim slapovima Niagare. Malo je riječi kojima se da opisati raskoš i nezaustavljiva moć prirode koju slapovi pobuđuju u onima koji ih vide (i čuju) te će taj dio turneje ostati u posebnom sjećanju - navode. Naravno, ne bi pjevači bili pjevači da nisu iskoristili priliku i spontano zapjevali na više pomalo neobičnih lokacija uz slapove, uključujući i tunele (sada bivše) elektrane, na radost i oduševljenje
mnogobrojnih turista i zaposlenika. Dan je zaključen posjetom župi Kraljice Mira u Norvalu čija velika crkva pruža transcedentno akustičko iskustvo. Nakon svete mise koju je glazbeno animirao, Nonet je održao kraći koncert, a potom, koristeći nesvakidašnje divnu akustiku crkve, snimio dvije kompozicije. Iz ansambla zahvaljuju domaćinima, fra Robertu Kavelju i fra Stipi Rotimu na gostoprimstvu i ustupanju crkve za potrebe snimanja.

Do kraja turneje Nonet Donum iščekuju još brojni nastupi i obilasci, a sve na radost, kako ansambla, tako i domaćina, što će biti okrunjeno svečanim koncertom u petak, 15. rujna, te središnjim euharistijskim slavljem u nedjelju, 17. rujna, kojem će nazočiti i predsjednik RH,  Zoran Milanović. Veliku zahvalu upućuju i župniku domaćinu, vlč. Marku Štefancu te svim njegovim župnim suradnicama i suradnicima koji su omogućili da se ova turneja ostvari.

Označeno u