FOTO Učenici zamijenili uloge s učiteljima u VI. osnovnoj školi Varaždin

vv | 24.4.2024. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Učenici VI. osnovne škole Varaždin 16. travnja na kreativan su način obilježili ovogodišnji Dan darovitih učenika.

Već tradicionalno, na taj dan učenici postaju učitelji. Ideja o zamjeni uloga pružila je učenicima bolje upoznavanje s obavezama i odgovornošću učiteljskog zanimanja, ali i naglasila važnost međusobnog razumijevanja i poštovanja u školskom okruženju. Učenici su dobili priliku još aktivnije sudjelovati u obrazovnom procesu pripremajući se za učiteljsku ulogu i osmišljavajući nastavne aktivnosti, dok su se učitelji ponovno, barem na jedan dan, vratili u školske klupe. Uz to, učenici su vježbali svoje komunikacijske vještine i suradničko učenje.

Učenike su unaprijed pripremili njihovi učitelji davajući im upute za nastavni sat, ali glavna zadaća ipak je bila na samim učenicima koji su mogli izraziti svoju kreativnost u poučavanju. Istaknuli su da je ovo za njih važna i odgovorna uloga jer su trebali prenijeti znanje svojim prijateljima iz razreda, a priznaju da mi to nije bilo lako. Naglašavaju kako je za njihovu ulogu bilo ključno strpljenje i jasna komunikacija.

Učenici rado sudjeluju u ovome projektu, aktivno se žele uključiti jer mogu izraziti svoje ideje, kreativnost i talente.

– Pripremala sam se nekoliko dana s još dvije prijateljice iz razreda, a najteže nam je bilo upravljanje razredom. Sada vidim da nije nimalo jednostavno biti učitelj, prije svega se treba dobro pripremiti za nastavni sat, a onda to znanje prenijeti razredu, no iskustvo je bilo vrlo zabavno i zanimljivo – istaknula je Nera, učenica 8. razreda koja je imala priliku održati Sat razrednika te nastavni sat Vjeronauka.

Uz pozitivne reakcije učenika i učitelja s nestrpljenjem očekujemo buduće projekte koji će nastaviti poticati interaktivno učenje i razmjenu znanja – poručuju iz škole.

Označeno u
Galerija slika