FOTO: Toplički vinari obilježili Vincekovo i početak nove vinogradarske sezone Foto: XM Studio

FOTO: Toplički vinari obilježili Vincekovo i početak nove vinogradarske sezone

Varaždinske vijesti | 21.1.2020. u 19:50h | Objavljeno u Društvo

Udruga vinogradara i voćara „Sveti Martin“ iz Varaždinskih Toplica i ove je godine pripremila prigodni program povodom obilježavanja blagdana svetog Vinka, u vinogradarskoj kulturi poznatijeg kao Vincekovo.

I dok su se prijašnjih godina toplički vinari i vinogradari okupljali u vinogradu jednog od svojih članova, protekle subote, 18. siječnja, ceremonija Vincekova održana je u samim Varaždinskim Toplicama, na prostoru kod Vatrogasnog doma.

- Željeli smo okupiti čim veći broj ljudi, a to je najlakše kada događaj organizirate u samome gradu. Odluka se pokazala kao pun pogodak jer se na ceremoniji okupilo više od 150 građana - rekao je Stjepan Bujanec, predsjednik Udruge vinogradara i voćara „Sveti Martin“.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja se u organizaciji ove topličke Udruge održava 13. godinu zaredom.

- Vrlo smo aktivna Udruga koja je posljednjih godina oživjela brojne vinogradarske običaje. U mnoga događanja uključujemo i druge gradske udruge, pa je i to jedan od razloga zašto smo Vincekovo „donijeli“ u grad jer smo cijelu ceremoniju organizirali u suradnji s članovima DVD-a Varaždinske Toplice. I inače jako dobro surađujemo s gradskim udrugama te se redovito uključujemo u sve topličke manifestacije i događanja - zaključio je predsjednik Bujanec.