FOTO Prvašići VI. OŠ Varaždin postali pčelari i saznali zašto je med zdrav Foto: VI. OŠ Varaždin

FOTO Prvašići VI. OŠ Varaždin postali pčelari i saznali zašto je med zdrav

Varaždinske vijesti | 11.12.2023. u 20:15h | Objavljeno u Društvo

Školski medni dan na VI. osnovnoj školi Varaždin

Unatrag nekoliko godina, Ministarstvo poljoprivrede provodi Program školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka.

Učenici 1. razreda VI. Osnovne škole Varaždin, sudjelovali su 7. prosinca, na Dan sv. Ambrozija - zaštitnika pčela i pčelara, na radionici koju su vodili članovi Pčelarskog društva Varaždin.

6_osnovna_skola_varazdin_medni_dan_07122023_01.jpg

- Članovi Pčelarskog društva Varaždin upoznali su učenike o važnosti pčela za naš život. Kroz radionicu učenici su upoznali život pčela. Susreli su se s pčelarskim pojmovima: matica, trut, radilica, saće košnica. Doznali su čime se pčele hrane te su upoznali put od cvijeta do meda - izvijestili su iz škole.

- Naučili su i da pčele vole livade pune cvijeća, jer sa cvjetova skupljaju nektar i nose u svoju košnicu u male posude koje se zovu saće. Pčelar vadi saće iz košnica i vrca med u teglice. Svaka pčela tijekom svog života proizvede jednu malu žlicu meda - naveli su iz škole.

6_osnovna_skola_varazdin_medni_dan_07122023_05.jpg

Zaključili su da je med jako zdrav jer jača imunitet, pomaže kod kašlja, liječi rane i pun je vitamina i minerala, a med su mogli odmah i probati.

Osim meda, učenici su upoznati i s pčelinjim voskom te njegovim nastankom. Pčelinji vosak su mogli opipati te ga pomirisati.

6_osnovna_skola_varazdin_medni_dan_07122023_08.jpg

Prezentirana im je i pčelarska oprema.

- Najveći užitak je bio kad su mogli obući radno odijelo pčelara i nakratko postati mali pčelari. Dobili su paketiće s medom hrvatskih pčelinjaka, edukativnom slikovnicom i letkom - poručili su iz VI. OŠ Varaždin.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji: