FOTO Obilježen Dan bolničkih ljekarni: Imaju ključnu ulogu u teškim okolnostima poput nestašice lijekova i borbe protiv pandemije

Varaždinske vijesti | 27.3.2024. u 13:19h | Objavljeno u Društvo

Ove se godine na inicijativu Europskog udruženja bolničkih farmaceuta (EAHP – European Association of Hospital Pharmacists) po prvi put obilježava Dan bolničkih ljekarni, 27. ožujka. Obilježavanje je osmišljeno kako bi se istaknula važnost i proslavio rad bolničkih ljekarni, a u njemu sudjeluju svi bolnički ljekarnički timovi koji uključuju magistre farmacije, farmaceutske tehničare i administrativno osoblje.

Naime, bolničke ljekarne imaju važnu ulogu u osiguravanju ispravnog funkcioniranja zdravstvenih sustava pravodobnim pristupom odgovarajućim i sigurnim lijekovima te medicinskim proizvodima uz visokokvalitetnu farmaceutsku skrb.

Kako ističe voditeljica Bolničke ljekarne Opće bolnice Varaždin Dina Šincek, mag. pharm., univ. mag. pharm., osoblje koje radi u bolničkim ljekarnama također je sve više prisutno na odjelima i na sučeljima skrbi, što ne samo da poboljšava ishode liječenja pacijenata, već dovodi i do smanjenja troškova unutar zdravstvenog sustava.

Bolnička ljekarna Opće bolnice Varaždin od 1956. godine ima status samostalnog odjela, a u današnju zgradu preseljena je 1971.godine. Prostor je već tada bio opremljen prema propisima „dobre proizvođačke prakse“ te je omogućio razvoj djelatnosti farmaceutske tehnologije.

– Od 2009. godine, među prvima u državi, u posebno opremljenim prostorima ljekarne izrađujemo u aseptičkim uvjetima antineoplastike kako bi se osigurala najsigurnija terapija za bolesnike te zaštita osoblja i okoliša – rekla je voditeljica Dina Šincek.

Dodajmo da u Općoj bolnici Varaždin djeluju bolničke ljekarne na lokacijama Varaždin, Klenovnik i Novi Marof.

Ukupno je zaposleno sedam magistri farmacije, od toga jedan specijalist kliničke farmacije, dva specijalista farmaceutske tehnologije, tri specijalizanta kliničke farmacije i 14 farmaceutskih tehničara za sve tri lokacije.

Uskoro obnova i proširenje Laboratorija te uvođenje novog sustava

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021-2026., navodi Šincek, na lokaciji u Varaždinu uskoro će krenuti obnova i proširenje Laboratorija za izradu parenteralnih otopina, gdje će se u suvremeno opremljenim prostorijama pripremati parenteralna terapija za svakog pojedinog bolesnika pod stručnim nadzorom.

Također, u sklopu NPOO-a uvodi se Sustav raspodjele jedinične terapije u 40 hrvatskih bolnica.

– U bolničkoj ljekarni pregledat će se cjelokupna terapija koju pacijent uzima, provjeriti interakcije, kontraindikacije i potencijalne alergije na lijekove te će se upozoriti odjel na očekivane nuspojave lijeka. Poseban uređaj, odnosno robot, pakira lijekove u monodozna pakiranja koja sadrže podatke o pacijentu – pojasnila je Šincek.

Ciljevi ovog sustava su, dodaje, poboljšanje kvalitete i svrsishodnosti zdravstvenog sustava, poboljšanje farmakoekonomskih pokazatelja, mogućnost preraspodjele ušteđenih sredstava, povećanje sigurnosti pacijenta, prevencija medikacijskih pogrešaka, poboljšanje ukupnih ishoda liječenja, smanjenje vremenskog opterećenja rada medicinskih sestara na odjelu te ciljano usmjeravanje na skrb o pacijentima.

– Pružanjem savjeta o izboru, doziranju i putu primjene lijekova, kao i provjeravanjem te upozoravanjem na interakcije i nuspojave u multidisiciplinarnoj suradnji s medicinskim zdravstvenim radnicima, klinički farmaceut ima zadaću osigurati prevenciju medikacijskih pogrešaka i optimizaciju terapije u cilju osiguranja boljih ishoda liječenja i povećanja sigurnosti bolesnika – kazala je Šincek.

Valja istaknuti i da je od početka 2024. godine farmaceut član Tima za upravljanje antimikrobnom terapijom. Klinički farmaceut u timu za upravljanje antimikrobnom terapijom (A-tim) multidisciplinarnom suradnjom doprinosi racionalizaciji upotrebe zadnje linije antibiotika (antibiotici rezerve) koji se koriste kada drugi antibiotici više ne djeluju, smanjenju razvoja rezistencije i bolničkih troškova.

Glavni članovi A-tima su liječnik infektolog kao voditelj tima, liječnik klinički mikrobiolog i klinički farmaceut.

– Članovi smo i predsjednici bolničkih Povjerenstva za lijekove, za nadzor i upotrebu opioida, za upotrebu antibiotika i Povjerenstva za kvalitetu u sklopu kojih u suradnji s drugim zdravstvenim osobljem svakodnevno usko surađujemo – rekla je voditeljica Dina Šincek.

Cijelom timu varaždinske Bolničke ljekarne njihov je dan čestitao i ravnatelj Damir Poljak.

– Bez bolničkih ljekarni zdravstveni sustav ne bi mogao normalno funkcionirati te su one ključne za pružanje rješenja u teškim okolnostima poput nestašice lijekova i medicinskih proizvoda. Neophodno je istaknuti i da su bolničke ljekarne bile ključne u borbi protiv pandemije COVID-a 19. Cijelom ljekarničkom timu od srca čestitam njihov dan – kazao je Poljak, dodavši da je u tijeku projektiranje dijela ljekarne koji će ići u obnovu i proširenje kako bi se djelatnicima omogućili što bolji uvjeti, a pacijentima što bolja skrb.