Proslava Dana Caritasovog doma Ivanec: već 22 godine brinu o starim i nemoćnim osobama Foto: vv

Proslava Dana Caritasovog doma Ivanec: već 22 godine brinu o starim i nemoćnim osobama

tb/vv | 15.6.2023. u 16:40h | Objavljeno u Društvo

Došli smo do razine kada možemo reći da imamo dobru sinergiju između zaposlenih, rodbine i korisnika - kaže ravnatelj Tomislav Jalšovec

U Caritasovu domu za stare i nemoćne osobe "Sv. Ivan Krstitelj" Ivanec u srijedu, 14. lipnja, prigodnim je programom obilježen dan Doma – ustanove u kojoj već 22. godine brinu o osobama treće životne dobi.

Nakon svete mise predvođene biskupom, mons. Božom Radošem i nastupa korisnika, proslava je nastavljena domjenkom za korisnike, rodbinu, osoblje i goste iz Varaždinske biskupije te ivanečke Crkve.

IMG_20230614_115757.jpg

Skeč male glumačke skupine korisnika dobro je zabavio i nasmijao okupljene, posebice komične situacije sa Štefom (Stjepanom Zboduljom) u glavnoj ulozi, a zadovoljna publika nagradila ih je velikim pljeskom.

Predstavu o aktualnim temama, od štetnosti sunca do Babe Vange i Vidovitog Milana, informacijama i dezinformacijama te njihovoj interpretaciji osmislila je radna terapeutkinja Caritasova doma, a pjesma TBF-a "Nema nam pomoći" koja se znala čuti u pozadini savršeno se uklopila.

IMG_20230614_114844.jpg

IMG_20230614_114651.jpg

IMG_20230614_115307.jpg

IMG_20230614_115014.jpg

IMG_20230614_114852.jpg

Nakon skeča, nakratko smo uhvatili Štefa koji je nije krio zadovoljstvo pozitivnim reakcijama na njihovu dramsku igru.

- U Domu sam godinu i pol. Super mi je ovdje - kratko nam je rekao Stjepan Zbodulja i požurio na domjenak.

IMG_20230614_120919.jpg

Ravnatelj Tomislav Jalšovec istaknuo je kako je ivanečki dom u ove 22 godine rada postao punoljetan po svim kriterijima.

- Imamo iskustva s radom sa starijim osobama. Gotovo smo jedini u ovom dijelu okolice Ivanca koji se brine o institucionalnom zbrinjavanju starijih osoba. Kroz godine iza nas bilo je dosta stvari kojima smo se i mi i korisnici prilagođavali, međutim, došli smo do razine kada možemo reći da imamo dobru sinergiju između zaposlenih, rodbine i samih korisnika - rekao je ravnatelj.

Caritasov dom u Ivancu trenutno na smještaju ima 118 korisnika, što je i stopostotni kapacitet Doma. Zaposleno je 50 osoba, od kojih je najviše medicinskih sestara, njegovateljica i fizioterapeuta, koji rade direktno s korisnicima.

- Privatna smo ustanova i sami se financiramo od skrbnine koju korisnici plaćaju. Nemamo subvenciju države kao primjerice varaždinski dom i zbog toga su naše cijene nešto više. No, sada su se cijene državnih i privatnih domova skoro izjednačile - rekao je i istaknuo kako su jedini u vlasništvu Varaždinske biskupije s kojom, kaže, imaju dobru suradnju.

- Osim duhovne pomoći, uskaču nam i s materijalnom, s obzirom na to da su osnivači - dodao je.

IMG_20230614_120445.jpg

Posljednjih se godina struktura korisnika dosta promijenila. - Do prije pet-šest godina bilo je smješteno puno više pokretnih korisnika nego što ih je danas. Trenutno imamo dvadesetak ljudi koji su pokretni, a neki od njih uz pomagala. Samim time prilagođavamo i aktivnosti za naše korisnike. Nekad smo imali pjevački zbor, recitatore, glumačku sekciju, a danas su tu više društvene igre, ručni rad i grupe sjećanja. Češće smo išli na izlete, danas ih je puno teže organizirati, no situaciji se jednostavno moramo prilagoditi - zaključio je Tomislav Jalšovec.

IMG_20230614_114355.jpg

Caritasov dom za stare i nemoćne osobe "Sv. Ivan Krstitelj" Ivanec skrbi o starim i nemoćnim osobama na human i dostojanstven način, nastojeći im omogućiti radosnu starost. Korisnici imaju osiguranu profesionalnu zdravstvenu i opću njegu, prehranu u skladu s nutricionističkim i zdravstvenim zahtjevima i širok spektar aktivnosti kako bi što kvalitetnije proveli vrijeme u Domu.