Goran Habuš na sudu zbog izjave "nemojte rehabilitirati kriminalce" Foto: Krešimir Đurić

Goran Habuš na sudu zbog izjave "nemojte rehabilitirati kriminalce"

| 24.9.2018. u 15:49h | Objavljeno u Crna kronika

Budući da ga je na jednoj od sjednica varaždinskog Gradskog vijeća nazvao “kriminalcem”, poduzetnik i gradski vijećnik Davor Patafta podnio je privatnu tužbu protiv Gorana Habuša, bivšeg varaždinskog gradonačelnika, koji je svojedobno u ime vijećnika HNS-a podnio i kaznenu prijavu protiv Ivana Čehoka i ostalih zbog sklapanja ugovora o interventnom odvozu otpada iz Brezja.

Tužbu zbog počinjenja kaznenog djela uvrede Patafta je podnio još u listopadu 2016., navodeći da je mjesec dana prije toga Habuša, kao gradonačelnik, tijekom sjednice Gradskog vijeća - izravno prenošenoj putem live stream prijenosa na internetskoj stranici Grada i VTV-a, koja je još uvijek dostupna na službenoj stranici Grada – iznio spornu tvrdnju u nakani da povrijedi njegovo dostojanstvo, ugled i čast. Naime, govoreći o ugovoru o interventnom odvozu iz 2008., a znajući da se sjednica prenosi putem medija, Habuš je na izlaganje vijećnika Ladislava Ilčića, uz ostalo, rekao:

-”...to su pritisci i pokušaji rehabilitacije Ivana Čehoka; od pritisaka prema medijima, od pritisaka prema vijećnicima. Da mi danas 2016., nakon što je Čehok zbog tog ugovora završio u pritvoru i dao ostavku na mjesto gradonačelnika, nakon što smo u prva tri ili četiri mjeseca kad sam postao gradonačelnik, a toga se sjeća i Podolnjak, sjedili za stolom s Pataftom i razgovarali, nakon što je prvi stupanj proglasio ugovor ništetnim, mi danas zazivamo i rehabilitiramo rješenje koje je potvrđeno optužnicom na Županijskom sudu u Zagrebu, koje je kriminalno, koje je koruptivno, vraćamo ga među žive. Dakle, to je meni nedopustivo. Da se danas opet suočavamo s rješenjem koje je bilo dogovoreno, kao što ste rekli, dogovoreno negdje u krčmi ili negde u kleti... Dakle, nemojte mi rehabilitirati kriminalce”.

Ovime je, smatra Patafta, za njega osobno rekao da je kriminalac, a njegove postupke u vezi sklapanja ugovora nazvao kriminalnim i koruptivnim, čime je povrijedio njegovo dostojanstvo, ugled i čast, a njegove su izjave putem Youtubea, VTV-a, stranica Grada i drugih medija, koji su prenijeli njegove izjave postale dostupne velikom broju osoba zbog čega je počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda – uvredu.

- Pojam “kriminalac” podrazumijeva počinitelja nekog kaznenog/kriminalnog djela, a “koruptivno” rješenje sugerira da bi privatni tužitelj počinio kakvo “koruptivno kazneno djelo”. Radi se o izjavama koje su evidentno izrečene u cilju da se povrijedi dostojanstvo, čast i ugled privatnog tužitelja i na taj način pokuša uzvisiti vlastito političko djelovanje. Pritom okrivljenik na krajnje grub i neprimjeren način potpuno zanemaruje ustavna i zakonska prava privatnog tužitelja te ignorira presumpciju nevinosti i u svrhu političke propagande krši temeljna ljudska prava privatnog tužitelja - navodi se, između ostalog, u privatnoj tužbi podnijetoj varaždinskom Općinskom sudu.

Što o svemu kaže bivši gradonačelnik, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti