Županijska skupština: vijećnici o kupnji dvorca Bela I, Bukotermalu, ali i plaćama župana i zamjenice Foto: Krešimir Đurić

Županijska skupština: vijećnici o kupnji dvorca Bela I, Bukotermalu, ali i plaćama župana i zamjenice

VV | 4.3.2024. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Ove srijede, 6. ožujka, bit će održana sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije. O čemu će odlučivati županijski vijećnici, najavio je danas predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, uz kojeg je na konferenciji za novinare bila pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

- Župan je dužan dva puta godišnje podnostiti polugodišnja izvješća o svom radu Županijskoj skupštini, pa će se tako na dnevnom redu naći Izvješće o radu župana za drugu polovicu prošle godine - najavio je Križanić.

zup_skupstina.jpg

Na Skupštini će se naći i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela, ali i Prijedlog zaključka o davanju pozitivnog mišljenja investitoru trgovačkom društvu Bukotermal radi podnošenja prijedloga za utvrđivanje interesa Republike Hrvatske.

- S obzirom da je Općinsko vijeće Općine Mali Bukovec na sjednici održanoj 16. veljače donijelo pozitivno Mišljenje na prijedlog trgovačkog društva Bukotermal, kao investitora, da se Vladi Republike Hrvatske uputi prijedlog radi utvrđivanja interesa Republike Hrvatske za izvođenje radova na eksploatacijskom polju geotermalne vode ,"Lunjkovec-Kutnjak“, na nekretnini unutar eksploatacijskog polja površine 6409 četvornih metara, predlaže se Županijskoj skupštini donošenje Zaključka o davanju pozitivnog mišljenja investitoru trgovačkom društvu Bukoteermal radi podnošenja prijedloga Vladi za utvrđivanje interesa RH. Postojanje interesa Republike Hrvatske glavni je preduvjet za pokretanje samog postupka izvlaštenja, o čemu Odluku sukladno naprijed navedenom donosi Vlada - pojasnio je Križanić.

- INA ne želi prodati geotermalno polje - Varaždinska županija traži izvlaštenje!

Jedna od tema o kojoj će raspravljati županijski vijećnici je i Prijedlog odluke o prihvaćanju projekta "Unapređenje kvalitete smještaja i sadržaja hotela Minerva – Varaždinske Toplice“. - Projekt obuhvaća ulaganje u povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta kroz uređenje interijera 53 smještajne jedinice što će rezultirati podizanjem kategorije hotela Minerve na 4*. Ministarstvo turizma i sporta je, donijelo Odluku o financiranju Projekta, u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova, u visini od 17.178.068,21 eura, od kojih bespovratna sredstva iznose 17.112.791,55 eura, što je 99,6 posto prihvatljivih troškova. Vlastito sufinanciranje prihvatljivih troškova Projekta od strane Bolnice iznosi 65.276,66 eura - rekao je Križanić.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o korištenju prava prvokupa i kupnji nekretnina sa statusom kulturnog dobra u Beli, upisanima u zk. ul. br. 1703, k.č.br. 1, 2, 3, 4, 7 i 9 k.o. Bela.

dvorac-bela-1.jpg

- Dvorac Bela I predstavlja kulturno dobro I. kategorije i kao takvo nacionalno blago koje je sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara pod osobitom zaštitom Republike Hrvatske. Vlasnici su dostavili svoju ponudu za ostvarivanjem prava prvokupa za 330.000 eura. U proračunu Varaždinske županije za 2024. planirana sredstva za kupnju dvorca Bela I - najavio je Križanić.

- Županija osniva muzej dio kojeg bi bio i dvorac Bela I kojeg želi kupiti za 330.000 eura

Pred vijećnicima će se naći i Prijedlog odluke o donošenju 5. izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije, a izzmjene i dopune provode se vezano uz elektroenergetsku infrastrukturu na području Grada Novog Marofa. Jedna od tema je i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na odluke upravnih vijeća Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i Doma zdravlja Varaždinske županije o raspolaganju nekretninama, Varaždinska biskupija u Pavlinskoj ulici 8.

- Predloženim Zaključkom daje se suglasnost upravnim vijećima Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja Varaždinske županije na odluke o raspolaganju nekretninom, a koje se u naravi odnose na provedbu postojećih odluka Županijskog poglavarstva iz 1997., kojim se nekretnina u Varaždinu namjenjuje za potrebe utemeljene Varaždinske biskupije - najavio je Križanić.

Jedna od tema je i Prijedlog odluke o plaći i drugim pravima župana i zamjenika župana Varaždinske županije.

- U predloženoj Odluci nema promjena u odnosu na utvrđenu osnovicu i koeficijente za obračun plaće župana i zamjenice župana, ali se sukladno Smjernicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa općim aktom utvrđuju materijalni troškovi nastali u vezi s obnašanjem dužnosti dužnosnika, na koje dužnosnici imaju pravo - objasnio je predsjednik Županijske skupštine.

Županijski vijećnici trebali bi dati "zeleno svijetlo" za rekonstrukciju i dogradnju OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu, kao i rekonstrukciju i dogradnju zgrade i sportske dvorane PŠ Nova Ves Petrijanečka i PŠ Srmec Podravski. Cilj projekata je osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za prelazak škola u jednu smjenu i provođenje cjelodnevne škole, rekonstrukcijom i dogradnjom novih učionica, te ostalih prostora potrebnih za redovito funkcioniranje škole. Također, pred vijećnicima će se naći i Prijedlog odluke o prihvaćanju proekta energetske obnove stare škole u Svetom Iliji te OŠ Petar Zrinski Jalžabet, ali i Prijedlog odluke o prihvaćanju inveticija u provedbi Eksperimentalnog programa "Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“ za OŠ Novi Marof, Svibovec, Bisag i Martijanec - Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Odluku o raspodjeli sredstava i opsegu infrastrukturnih ulaganja u osnovne škole koje sudjeluju u provedbi Eksperimentalnog programa "Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“ u sklopu projekta „"Hrvatska: ususret održivom, pravednom i učinkovitom obrazovanju“. Ukupna procijenjena vrijednost investicija iznosi 1.298.400 eura, a koja je raspoređena po školama u slijedećim iznosima: za OŠ Novi Marof 538.100 eura, OŠ Svibovec 209.700 eura, OŠ Martijanec 320.000 eura i OŠ Bisag 230.600 eura.

varazdinske-toplice-spinalni-centar-21.jpg

Vijećnici bi trebali prihvatiti i odluku o ukidanju Odluke o proširenju djelatnosti Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

- Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice je putem projekta "Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice“, ostvarila je uvjete za povećanje dostupnosti i kvalitete pružanja sveobuhvatne skrbi za pacijente sa teškim spinalnim oštećenjima i bolestima. Realizacija ovog ulaganja omogućila je i uvođenje novih terapijskih postupaka. Specijalna bolnica Varaždinske Toplice proširuje djelatnost s novim djelatnostima: bolničko liječenje iz djelatnosti palijativne skrbi i neurologije; specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita iz neurologije, dermatologije i venerologije te medicine rada i sporta; djelatnost fizikalne medicine i rehabilitacije u dnevnoj bolnici te djelatnost neurologije u dnevnoj bolnici sve u cilju pružanja zdravstvenih usluga iz navedenih djelatnosti bolničkim i izvanbolničkim pacijentima.raždinske županije.