Županija osniva muzej dio kojeg bi bio i dvorac Bela I kojeg želi kupiti za 330.000 eura Foto: Luka Šalamun

Županija osniva muzej dio kojeg bi bio i dvorac Bela I kojeg želi kupiti za 330.000 eura

IHR/Varaždinske vijesti | 1.3.2024. u 21:02h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija planira kupiti dvorac Belu I i oko 30.000 četvornih metara okolnog zemljišta i to za 330.000 eura. Riječ je o dvorcu i zemljištu koji se nalazi u istoimenom naselju, u novomarofskom kraju, u čijoj se blizini nalazi i dvorac Bela II, koji je djelomično obnovljen, dok se na brijegu iznad dvoraca nalaze ostaci utvrde Pusta Bela izgrađene u srednjem vijeku. No s kupnjom ovog dvorca i okolnog zemljišta moraju se složiti i županijski vijećnici, pa će se upravo Prijedlog odluke o korištenju prava prvokupa i kupnji nekretnina sa statusom kulturnog dobra u Beli naći na sjednici Skupštine Varaždinske županije, u srijedu, 6. ožujka.

Čuvanje i upravljanje na jednom mjestu

Dvorac i okolni posjedi, koji su kako kulturno dobro upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, u suvlasništvu su Danice Tomić Stipan i Vladimira Stipana. Riječ je o dvorcu i dvorištu površine 1101 četvornih metara s livadom površine 10.732 četvornih metara, zgradom, dvorištem i pašnjakom ukupne površine 1014 kvadrata te livadama ukupne površine 7560,54 četvornih metara. Suglase li se županijski vijećnici s prijedlogom Odluke, Varaždinska županija će sa suvlasnicima nekretnine sklopiti ugovor o kupoprodaji, sukladno ponudi koja je već dostavljena. Novac je osiguran u županijskom proračunu, no čeka se da se dostavi i Odluka Gradskog vijeća Novog Marofa, koji ostvaruje prvenstvo u ostvarenju prava prvokupa, s obzirom na to da se nekretnine nalaze na njihovom području.

No zašto Varaždinska županija kupuje dvorac Belu I i gotovo 30.000 kvadrata okolnog zemljišta? Iz Županije su nam odgovorili kako je kupovina dvorca dio šire priče oko formiranja interpretacijskih centara diljem županije, ali i osnivanja nove muzejske ustanove.

dvorac-bela-2.jpg

Dvorac Bela I nastao je na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće i smješten je u dolini Bednje, ispod sjevernih obronaka Ivančice. U početku je imao obrambenu funkciju, a tijekom 18. stoljeća pretvoren je u dvorac. Specifičnog izgleda i dalje kao da nadgleda prolaznike, planinare i sve one koji pohode Ivančicu ili tek prolaze pokraj naše povijesti. Dvorac se nalazi tik do Bele II i u neposrednoj blizini utvrde Pusta Bela. Posljednji poznati vlasnik bio je Metel Ožegović, osnivatelj prve ilirske čitaonice u Hrvatskoj, onoj u Varaždinu i dionik hrvatskog narodnog preporoda, pa su se na tom području okupljali tadašnji glazbenici, pjesnici i drugi dionici javnog i društvenog života.

- Na području naše županije nalazi se ukupno 226 zaštićenih i preventivno zaštićenih nepokretnih i nematerijalnih kulturnih dobara, od čega su 32 arheološka kulturna dobra, a dva su nematerijalna kulturna dobra zaštićena na UNESCO listi nematerijalne baštine svijeta. Svojom bogatom kulturnom, ali i prirodnom baštinom Varaždinska županija tako predstavlja jedan od rariteta. Uz povijesnu i političku važnost unutar povijesti Republike Hrvatske, u njoj se nalaze gotovo svi vremenski i povijesni slojevi čovječanstva. Od fosilnog vulkana, Voćanskih neandertalaca, vunastog nosoroga, halštatskih knezova, rimskih termi do srednjovjekovnih utvrda, kurija, baroknih dvoraca, zatim, tradicije izrade čipke i drvenih igračaka, ali i orgulja, starih knjiga, pa i niza drugih arheoloških i geoloških nalaza koji svjedoče o kontinuitetu življenja. Iz tih razloga krenulo se u planiranje i izgradnju niza interpretacijskih centara diljem Varaždinske županije. S obzirom na to da se oni planiraju tik uz arheološka nalazišta i nalaze se u općinama i gradovima koji samostalno nemaju financijski kapacitet za prezentaciju, a koja je vrijedna u svjetskim razmjerima, Varaždinska je županija u procesu formiranja muzejske ustanove koja bi bila odgovorna za očuvanje, upravljanje i sadržaj tih centara, uključujući i promociju i edukaciju. Svakako bi to pozitivno utjecalo i na gospodarstvo cijele županije, posebice manjih općina, ali i na veći broj turista i djece koji bi mogli učiti ne samo o povijesti naše županije, već i o povijesti Europe i svijeta - odgovorili su iz Županije.

U cilju razvoja turizma i oživljavanja zanata

Kako bi mogli realizirati osnivanje muzejske ustanove, ali i koordinirati aktivnosti koje Županija planira provoditi diljem županije, potreban im je prostor.

- Dvorac Bela I, koji je i sam kulturno dobro prve kategorije, bio bi dio te mreže muzejske ustanove, ali isto tako i mjesto u kojem bismo prezentirali iznimno bogatu povijest Varaždinske županije. Uz dvorac kupilo bi se oko 30.000 četvornih metara okolnog zemljišta. Cijelo to područje poznato je kao dolina vitezova Ivanovaca, odnosno naselja Presečno, Krušljevec, Beletinec, Podevčevo, Filipići, Završje, Seljanec, Margečan i druga, zasad nema nikakvu društveno-kulturnu infrastrukturu.Vjerujemo da će privođenje dvorca Bela I kulturno-turističkoj svrsi za cijeli kraj biti dodatan poticaj za bavljenje turizmom i eko-proizvodnjom te oživljavanje starih obrta i zanata - poručili su.

Označeno u