Obitelj Brezovec u Nedeljancu proizvodi vrhunske čvarke: Kvalitetna sirovina i ručna izrada

| 5.3.2018. u 12:35h | Objavljeno u Aktualno

Da biste dobili čvarke prve klase morate imati i prvoklasnu sirovinu, odnosno slaninu, koju treba peći jedino na tradicionalni način, bez žurbe i ovisno o mogućnostima koje imate. Moto je to Alena Brezovca (43) čiji čvarci već nekoliko godina drže glas najboljih u Varaždinskoj županiji.

Naime, posao prodaje suhomesnatih proizvoda, odnosno mesnicu “Alentrade” u Nedeljancu, Alen je naslijedio od oca Ivana. Možemo reći da proizvodnja već ima tradiciju jer postoji 26 godina, a uz Alenovu suprugu Petru u posao se već aktivno uključila i kćer Stella. Prije šest godina obitelj Brezovec odlučila je veći naglasak staviti na proizvodnju čvaraka i domaće svinjske masti što je odmah dobro odjeknulo među kupcima koji im se stalno vraćaju.

- Ono čemu mi težimo i smatramo važnim je tradicionalna proizvodnja čvaraka, baš onako kako su ih nekada pravili naši stari. Na starinski način u kotlu – navodi Alen.

Inače, brojni veći proizvođači danas čvarke prave u industrijskim kotlovima, unutar čijih stjenka se nalazi ulje koje grije sirovinu, ali kako kaže Alen, to nije to u manjem kotlu jer se čvarci drugačije ispeku.

- Smatram da povećanjem proizvodnje koja zahtjeva mehanizaciju čvarci gube na kvaliteti i okusu. Mi u obitelji pravimo onoliko čvaraka koliko možemo ispeći u određeno vrijeme. Stoga nije nam cilj povećati proizvodnju, iako postoji velika potražnja, jer se na taj način gubi na kvaliteti – objašnjava.

Uz to što sve rade ručno, u ovome obiteljskome poslu vodi se računa i kakva se slanina koristi za čvarke. Stoga je norma u proizvodnji čvaraka, koje se drže u obitelji Brezovec, jedino leđna slanina.

- Postoji nekoliko klasa sirovine, odnosno slanine. Recimo, slanina od buta ili lopatica, ali mi koristimo jedino leđnu slaninu, koja se smatran najboljom, a nabavljamo ju od svojih provjerenih kooperanata – navode u obitelji.

Termička obrada slanine traje oko tri sata, a kad se čvarci ispeku ručno se stisnu, kasnije se krupniji odvajaju od sitnih, različito se pakiraju i spremni su za konzumiranje. Za kilu ovih prvoklasnih čvaraka izdvojit ćete 120 kuna, a sitniji se prodaju duplo jeftinije i njih domaćice najčešće koriste za pravljenje pogačica s čvarcima, paštete i slično, ovisno tko kako želi.

O čemu još vode računa i po čemu se njihovi čvarci razlikuju od drugih pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti