Danas oblačnije, ponegdje kiša, u gorju i snijeg, svježe

Varaždinske vijesti | 20.4.2024. u 08:41h | Objavljeno u Aktualno

"U subotu u istočnoj Hrvatskoj oblačnije nego u petak. Na zapadu će pasti malo kiše već sredinom dana, a do navečer će uglavnom suho ostati u Podunavlju. Uz povremeno umjeren sjeverozapadnjak temperatura će danju porasti do 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj svježije, ujutro oko 4 °C, danju između 11 i 13 °C. Bit će promjenjivo, pa i pretežno oblačno, povremeno i mjestimice s kišom već od jutra, a popodne su mogući i pljuskovi. Prolazno će zapuhati do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, prognozira Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., a objavio je portal HRT-a.

U višim predjelima oblačne Gorske Hrvatske past će i malo snijega, ujutro će pri tlu ponegdje biti mraza. Na sjevernom Jadranu promjenjivo, uglavnom prijepodne pljuskovi, vjerojatno praćeni grmljavinom, a popodne postupno smirivanje oborine i jačanje bure te sjeverozapadnjaka u gorju.

Do kraja dana bura će pod Velebitom biti na udare i olujna. Najviša temperatura zraka u Gorskom kotaru i Lici od 5 do 10 °C, na moru od 13 do 15 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, mjestimice kiša, na sjeveru su sredinom dana mogući pljuskovi i grmljavina. Vjetar umjeren sjeverozapadni, jugozapadni pa prema kraju dana sa sjevera i bura. Najviša temperatura zraka od 14 do 18 °C.

Na jug Hrvatske će kiša stići tek navečer, a prijepodne će biti barem djelomice sunčano. Noćna umjerena bura okrenut će na jugozapadnjak i jugo, na otvorenome malo do umjereno valovitom moru i sjeverozapadnjak."

"Za doba godine hladnije od prosjeka bit će na kopnu i idućih dana uz povremeno umjeren sjeverni vjetar. Jutra prohladna, u mirniji ponedjeljak uz slab mraz mjestimična kiša uglavnom će biti slaba, u gorju i malo snijega, najsunčanije u ponedjeljak.

I na Jadranu hladnije od uobičajenog, promjenjivo s kišom osobito u utorak. Lokalno i vjetrovito, bura osobito jaka podno Velebita. U sunčaniji ponedjeljak u Dalmaciji će prolazno zapuhati i jugo. Temperatura se neće bitno mijenjati.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.