Nasmijte se uz "Davež" u režiji Stojana Matavulja Foto: Berislav Tomičić

Nasmijte se uz "Davež" u režiji Stojana Matavulja

| 25.1.2016. u 20:34h | Objavljeno u Društvo

Komedija Sama Bobricka, "Davež", u režiji Stojana Matavulja na rasporedu je u HNK u Varaždinu, u vidu gostovanja kazališta iz Gorice, u četvrtak, 28. siječnja u 19,30 sati.

U predstavi igraju Iskra Jirsak, Goran Malus i Marko Makovičić, a riječ je o pokušaju odgovara na pitanje „Tko je ovdje lud?“, koje smo si milijun puta postavili u životu, a koji se na duhovit način provlači kroz cijelu predstavu. Zašto se moramo pridržavati ustaljenih normi, čak i onih za koje svi znamo da su možda nebitne, kako moralno, tako i društveno?

"Davež" govori baš o tome kako "mali čovjek" svojom upornošću pri rješavanju osobnih problema ruši zadane norme i pritom nam otkriva svu prozirnost sistema koji nas okružuje. Naravno, taj sustav je nedodirljiv jer je dobro postavljen, ali mu se možemo nasmijati i upitati se je li to baš ono što želimo, ili se možemo nekako promijeniti i sve što nas okružuje gledati na drugi način. Puna duhovitih scena predstava nasmijava do suza.

Radnja se odvija u psihijatrijskoj ordinaciji, gdje pacijent izludi psihijatricu koja i sama završava na liječenju. Za vrijeme liječenja, ona svoje slučajeve prepušta suprugu, također psihijatru. Upravo će njega do živčanog sloma dovesti isti onaj davež koji je izludio njegovu suprugu. Tko je ovdje lud, saznajte na grupnoj terapiji… - poruka je redatelja i ekipe.