Varaždin rekorder – za sport u mandatu izdvajali gotovo četvrtinu proračuna

V.V./gradonacelnik.hr | 9.5.2017. u 12:43h | Objavljeno u Sport

U nizu analiza kojima se, na kraju aktualnog mandata lokalnih vlasti, rekapituliraju konkretni učinci i način trošenja proračunskog novca, portal gradonačelnik.hr istražio je koliko su gradovi u ovom mandatu uložili u svoje sportske objekte i sadržaje. Kao i uvijek, analiziraju podatke Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna, a kako podaci za 2016. godinu još uvijek nisu objavljeni, analiza se odnosi na razdoblje od 2013.-2015. godine.

Navedeni podaci pokazuju kako su za sport i rekreaciju svojih građana najviše izdvajali mali, 'morski' gradovi. U top deset šest je malih gradova, tri srednja i tek jedan veliki – Rijeka. Uz to, zanimljivo je da je tek deset gradova za ovu stavku izdvajalo više od deset posto svog godišnjeg proračuna, a samo dva preko dvadeset – Varaždin i Pazin.

Upravo je Pazin u 2014. postavio apsolutni i dosad nenadmašeni rekord, izdvojivši za sport čak 36,8 posto proračuna, a u cijelom mandatu uvjerljivo prednjači i kada se gleda izdvajanje per capita.

Gledajući, dakle, prosječna godišnja izdvajanja tijekom aktualnog mandata, daleko najviše je za sport ukupno skoro 152 milijuna kuna (prosječno 50 milijuna kuna godišnje ili 23,10 posto proračuna), izdvajao Grad Varaždin.  Iz Grada, koji je zbog nedonošenja proračuna do izbora bez gradonačelnika i pod upravom Vladine povjerenice Dragice Đule, objašnjavaju kako su za ovako velika izdvajanja najvećim dijelom zaslužne obveze za varaždinsku Arenu. Za svoju Sportsku dvoranu, koju kroz čitavu godinu besplatno koriste sportske udruge, Grad Varaždin izdvaja oko 33 milijuna kuna godišnje.

Osim Arene, druga najveća stavka su Gradski bazeni Varaždin, za koje se godišnje izdvaja oko sedam milijuna kuna. Bazene također, ističu u Gradu, po povoljnim uvjetima koriste sportske udruge, udruge osoba s invaliditetom i s teškoćama u razvoju za provedbu programa treninga, organizacije regionalnih, državnih i međunarodnih natjecanja. Bazeni se koriste i za provedbu rekreativnih aktivnosti, obuke neplivača, te školu plivanja za učenike i učenice osnovnih škola Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Osim toga na području Grada Varaždina postoje još četiri sportske građevine čije održavanje financira grad, kao i školske sportske dvorane, iako one nisu baš adekvatne, ističu iz gradske uprave, a objavljuje portal gradonačelnik.hr.

U Varaždinu djeluje veliki broj uspješnih sportskih udruga i klubova koje grad financijski pomaže preko Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina. Gradu Varaždinu nije prioritetno financiranje profesionalnog sporta već sportaša mlađih uzrasnih kategorija kadeta i juniora koji čine više od 90 posto populacije aktivnih sportaša u klubovima.

Gradu je veliki interes da se što veći broj mladih bavi sportom i da se uključi u rad sportskih udruga, prioritet je maknuti djecu s ulice i ispred računala te ih uključiti da se bave sportom i da se tako razvijaju i kao sportaši i kao osobe. Stoga se sportskim udrugama osigurava korištenje sportskih građevina bez naknade čime se uvelike pomaže njihovom radu i djelovanju.

Uz to se sufinanciraju i velike međunarodne sportske priredbe koje s tradicionalno održavaju u Gradu Varaždinu, daje se potpora ekipama i pojedincima za odlazak na državna i međunarodna sportska natjecanja', navode iz gradske uprave, a danas je objavio portal gradonačelnik.hr