Slovenija i Srbija prikazuju veće troškove za izbjeglice od Hrvatske Foto: Krešo Đurić

Slovenija i Srbija prikazuju veće troškove za izbjeglice od Hrvatske

M.P./VV/Večernji.hr | 1.11.2015. u 07:54h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatsku je izbjeglička kriza do 27. listopada, prema tvrdnjama Vlade, koštala oko 70 milijuna kuna, a od EU ćemo za to dobiti pet milijuna eura hitne pomoći. Kroz Hrvatsku je od sredine rujna do 27. listopada prošlo 266.265 migranata i izbjeglica pa je tako trošak prihvata svakog od njih oko 35 eura, piše Večernji.hr.

No naše susjedne zemlje prikazuju znatno više troškove koje imaju zbog izbjegličke krize pa stoga očekuju i znatno veću pomoć od EU.

Državni tajnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Nenad Ivanišević kaže da je njihov trošak po migrantu 82 eura dnevno i da se najveći dio troškova odnosi na održavanje i funkcioniranje privremenih prihvatnih centara u kojima migranti dobivaju svu neophodnu pomoć u hrani, odjeći, obući. Ivanišević kaže da je kroz Srbiju je ove godine prošlo oko 300.000 migranata i izbjeglica. Prema tome ukupni dosadašnji trošak naših istočnih susjeda zbog izbjegličke krize je 24,6 milijuna eura.

Slovenci pak tvrde da su njihovi troškovi na prihvatu migranata još veći. Tako je nakon samo četiri dana izbjegličke krize u toj zemlji, 20. listopada, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio da su troškovi te zemlje na prihvatu migranata 2,3 milijuna eura. S obzirom na to da je dotad u Sloveniju ušlo 20.855 migranata i izbjeglica, svaki od njih je Sloveniju koštao oko 110 eura.

Mađarska pak tvrdi da će je izbjeglička kriza ove godine stajati čak 200 milijuna eura

Hrvatska je od EU odmah na početku izbjegličke krize na našim granicama, kako je to kazao Ostojić, zatražila pomoć, a prema računici Vlade mjesečno bi nam za prihvat izbjeglica trebalo biti dovoljno pet milijuna eura. U Vladi kažu da još čekaju povratnu informaciju. Slovenci su učinili isto kad su izbjeglice stigli k njima, no oni su od EU zatražili 10 milijuna eura mjesečno. Srbiji je pak EU obećala pomoć od 10 milijuna eura da ove zime lakše prebrodi izbjegličku krizu. Dosad su dobili 560.000 eura.

Tako Slovenija i Srbija prikazuju veće troškove za izbjeglice od Hrvatske.