Objekti dječjih vrtića imovina su Grada Varaždina

Zašto su ''tete'' u varaždinskim vrtićima potplaćene?

| 10.12.2015. u 08:12h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Odgajateljice u varaždinskim gradskim vrtićima stručne su osobe s višom ili visokom stručnom spremom, ali mjerodavni tu činjenicu očito do sad nisu uvažavali. Jer, ‘‘tete’’ u vrtiću nemaju primanja u skladu sa stručnom spremom, upozoravaju Ana Krčar-Velimirović iz Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju i Marina Babić iz Sindikata odgoja i obrazovanja. Osim toga, ističu da su primanja odgajatelja Dječjeg vrtića Varaždin, a riječ je o gradskoj javnoj ustanovi, ispod državnog prosjeka te iz dvaju sindikata upozoravaju kako to nije u skladu sa zakonom.

Povukli tužbu protiv Grada, obećanja iz 2005. godine nisu ispunjena

Na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda radnika dječjih vrtića, koji su u vlasništvu JLS-a (u ovom slučaju Grada Varaždina), primjenjuju se propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu ako su ti propisi povoljniji za radnike – tako stoji u Zakonu. U ovom slučaju propisi se ne poštuju, ističu u sindikatima, a to argumentiraju činjenicama da su odgojiteljice i odgojitelji potplaćeni, a plaće su im u rangu namještenika sa srednjom stručnom spremom u drugim javnim ustanovama ili u Gradskoj upravi. Uza sve to, nije obnovljen kolektivni ugovor nakon što je istekao, a sredstva Grada za dječje vrtiće kontinuirano se smanjuju od 2008. godine.

– Zaposlenici DV Varaždin pokazuju senzibilitet prema ekonomskoj situaciji u državi i u Gradu te se godinama nose s neisplatom regresa, božićnica... Godinama nismo naišli na razumijevanje, a 2005. godine zaposlenici su povukli tužbu protiv Grada jer su nas tadašnji gradski čelnici pozvali na mirenje i obećana je korekcija koeficijenta. Nakon toga došlo je do dodatnog smanjenja sredstava za vrtiće. Treba uzeti u obzir i kako su sami objekti dječjih vrtića imovina Grada – upozoravaju Ana Krčar-Velimirović i Marina Babić. Predstavnice sindikata obratile su se gotovo svim gradskim vijećnicima, a od gradonačelnika Habuša očekuje se da osigura sredstva u proračunu ako proračun bude prihvaćen. Potrebno je osigurati oko 700.000 kuna kako bi se koeficijent plaća uskladio sa zakonskim regulativama.

Osigurana sredstva u proračunu, no, hoće li ga vijećnici prihvatiti?

Kako doznajemo iz Grada, dio potrebnih sredstava već je osiguran u proračunu. Gradonačelnik Habuš pritom poziva predstavnice sindikata na daljnju suradnju te navodi kako će se pronaći način da se osigura i ostatak sredstava. Načini postoje, primjerice amandmanom, koji bi mogao predložiti netko od vijećnika ili pak sam gradonačelnik Habuš. Ipak, sve ovisi o tome hoće li proračun biti prihvaćen ili ne.

Tekst je prenesen iz tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti