Josip Đunđek bio je inicijator i sudionik bezbrojnih utrka na svim distancama Foto: 3sporta.com

U 96. godini preminuo poznati trkač Josip Đunđek

| 1.5.2019. u 20:50h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Danas je u 96. godini života umro Josip Đunđek. Preminuo je u domu u Velikom Trgovišću. Za Josipa Đunđeka vjerojatno su čuli i puno mlađi trkači koji ga nisu nikad upoznali. O sportskom životu Jože napisani su mnogi članci i snimane mnoge reportaže tako da se o njemu sve manje više zna.

Joža je nevjerojatno pedantno zapisivao sve utrke i sve svoje treninge. Deseci i deseci ispisanih bilježnica spremljeni su u njegovom podrumu u kući u Varaždinu u kojoj je živio, a od osvojenih pehara i medalja mogao bi se napuniti omanji muzej. Jožini zapisi prava su kronika njegovog trčanja, ali i utrka u bivšoj državi i u svijetu.

Rođen je  16. ožujka 1924., u Lovrečanu, nedaleko Ivanca, a s roditeljima, dva brata i sestrom se prije polaska u školu, kao petogodišnjak, preselio u Varaždin,gdje je završio Gimnaziju, a potom i Pedagošku akademiju. Trčanjem se bavio od osnovne škole, sudjelovao na brojnim utrkama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji, a najduže što je trčao u komadu bila je utrka na 100 kilometara, Varaždin - Ludbreg - Novi Marof - Ivanec - Varaždin.

Bio je i inicijator osnivanja jedan od osnivača varaždinskog TK Marathon 95, tadašnjeg AD Marathon 95, a sudjelovao je na svakoj varaždinskoj novogodišnjoj utrci pa i na jubilarnoj 40-oj. Sprovod će biti u Varaždinu.