Predstavljen kalendar Varaždinske biskupije za 2016. godinu Foto: Varaždinska biskupija

Predstavljen kalendar Varaždinske biskupije za 2016. godinu

I.D./Varaždinske vijesti | 27.10.2015. u 08:17h | Objavljeno u Društvo

U Svetom Martinu na Muri u petak, 23. listopada predstavljen je kalendar Varaždinske biskupije za 2016. godinu uz prigodnu izložbu slika koje su obogatile kalendarsko izdanje.

U općinskoj galeriji Sveti Martin svečanost je, uz organizatore i umjetnike, okupila mnogobrojne uzvanike i posjetitelje. Nazočnima su se obratili varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, domaći župnik vlč. Ivan Herceg, međimurski župan Matija Posavec, općinski načelnik Franjo Makovec i predsjednica udruge Likovna republika Sveti Martin na Muri Milena Petković. Tom je prigodom predstavljen biskupijski kalendar s osobitostima Varaždinske biskupije te je otvorena izložba slika koje su izradili članovi udruge Likovna republika Sveti Martin na Muri.

Župnik Herceg pozdravio je sve nazočne, posebno biskupa Mrzljaka na čiju je inicijativu došlo do ove suradnje, te sve umjetnike koji su prihvatili poziv biskupa da sudjeluju u stvaranju biskupijskog kalendara. Zaželio je da njihove slike, svima koji će koristiti biskupijski kalendar promatrajući ove motive, budu poticaj za rast u vjeri.

Predsjednica udruge Milena Petković zahvalila je na povjerenju biskupu, župniku i svima koji su sudjelovali u projektu. Ujedno je zahvalila autorima koji su se odazvali te je predstavila sve umjetnike koji dolaze iz raznih krajeva i motive na njihovim slikama koje su formata 50x70 cm i izrađene su tehnikom akrilnih boja ili ulja na platnu.

Slike s raznim vjerskim motivima izradili su Rajko Petković, Zvonko Živčec, Mladen Palić i Biserka Sobočan iz Svetog Martina na Muri, Silvija Benković, Koraljka Rajn i Mladen Rajn iz Varaždina, Marijana Ivančov iz Lovrečana kod Cestice, Milena Petković iz Murskog Središća, Vinko Gregurec iz Gornje Voće, Srećko Bačić iz Bednje, te Dalija Penezić iz Sirača kod Daruvara.

Načelnik Makovec istaknuo je kako je za cijelu Općinu Sveti Martin na Muri velika čast što su imali prilike biti sudionicima u stvaranju biskupijskog kalendara. Izrazio je posebnu radost što su članovi udruge iz raznih bližih i daljnjih krajeva što je na neki način jedna od najvažnijih karakteristika ove općine koja je zbog svoje otvorenosti i njegovanja zajedništva jedna od najrazvijenih. Župan Posavec zaželio je da u što više domova bude biskupijski kalendar koji je i svojevrstan promotor međimurskoga kraja.

Biskup Mrzljak predstavio je kalendar i otvorio izložbu, podsjetivši kako je Varaždinska biskupija osnovana 1997. godine, te od 2004. godine izdaje katolički kalendar s najvažnijim liturgijskim nadnevcima u životu mjesne Crkve. Istaknuo je kako kalendar uvodi upravo u 2016. godinu u kojoj će se slaviti 1700. rođendan svetog Martina, sveca koji je iznimno drag vjernicima diljem svijeta. Podsjetio je kako je u prijašnjim godinama biskupijski kalendar predstavljao sakralno i umjetničko bogatstvo crkava u biskupiji, a želja je dati priliku i umjetnicima današnjeg vremena da izraze svoje talente i poglede na duhovni svijet, kao što su tu priliku imali umjetnici iz prethodnih povijesnih razdoblja. Zaželio je da sudjelovanje umjetnika u kreiranju motiva za kalendar bude doprinos i znak vremena u kojem živimo, te je zahvalio svim autorima na dobroj volji, zauzetosti i naporu koje su uložili.

Predstavljanje su s nekoliko pjesama dodatno uljepšali članovi župnog zbora mladih. Kalendar s obilježjima Varaždinske biskupije izdan je u 12-lisnom i jednolisnom izdanju, a može se nabaviti u župama biskupije.