Za zdravlje i ljepotu, dan treba započeti čašom vode s limunom Foto: Ilustracija

Za zdravlje i ljepotu, dan treba započeti čašom vode s limunom

VV/Dobra hrana | 23.1.2016. u 20:23h | Objavljeno u Društvo

Ako vaše tijelo ujutro prvo vapi za kofeinom i ne možete ni zamisliti dan bez njega, pokušajte malo ublažiti situaciju i prije kofeinskog fiksa popijte čašu vode sa žlicom svježe iscijeđenog limunova soka 20-ak min prije no što popijete ili pojedete išta drugo.

Portal Dobra hrana za navedeno navodi osam pametnih razloga:

Imat ćete više energije

I to u toj mjeri da možda čak nećete ni poželjeti onu kavu s početka priče. Uzimanje kofeina ima dugoročne posljedice i utječe na žlijezde koje luče adrenalin. Poštedite se toga i pokušajte s našim prijedlogom.

Pokrenut će vam se probava

Kažu da voda s limunom stimulira želudac na proizvodnju želučanih sokova i da poboljšava rad crijeva. Bolja probava = manja nadutost.

Potaknut će probavu – još i više

Pa hoće i kava, zar ne? Da, no kava je laksativ, dok čaša vode s limunom potiče jetru na lučenje žuči. Uz već spomenuto ubrzanje rada crijeva, ovo je prirodniji način izbacivanja probavljenih tvari. Voda s limunom također je blagi diuretik pa se njome lakše izbacuju toksini iz urinarnog trakta.

Ojačat će vam imunološki sustav

Limunov sok izvrstan je izvor vitamina C (44,5 mg po limunu), no također pomaže tijelu pri održavanju prave pH vrijednosti. Iako nam je limun kiseo, u tijelu je lužnat, a ravnoteža lužina i kiselina ključna je za zdravlje.

Pomoći će detoksikaciji vaše jetre

S obzirom na to da ima više od 500 funkcija, jetra je vrlo zaposlen organ. Najvažnija joj je uloga filtriranje krvi i otpadnih tvari, lijekova, pesticida i drugih toksičnih supstanca. Neutralizirani se toksini izlučuju pomoću žuči, a kako limun potiče proizvodnju žuči, pomaže i detoksikaciji jetre pa tako i cijelog organizma.

Pomoći će vam pri borbi s viškom kilograma

Jetra je važan organ za sagorijevanje masnoće. Regulira metabolizam, razgrađuje masnoće i sudjeluje u izbacivanju otpadnih tvari. Čaša vode s limunom na dan potiče gubitak masnog tkiva.

Koža će vam zasjati

Voda s limunom potiče detoksikaciju na svim razinama i kroz sve kanale, uključujući kožu. Isprva ćete možda imati blage akne ili crvenilo, no s vremenom će vaša koža zasjati.

Hidratacija

Uz limun voda je ukusnija, a s obzirom na to, vjerojatno ćete je poželjeti konzumirati češće. Započnite dan jednom čašom, no ako vam se svidi, ponovite postupak i više puta tijekom dana.