EU za zapošljavanje mladih namijenila 120 milijuna eura, Hrvatska nije iskoristila ništa

| 20.1.2016. u 15:53h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatskoj je Europska unija za zapošljavanje mladih namijenila 120 milijuna eura, od čega 60 milijuna iz Inicijative za mlade i 60 milijuna iz Europskog socijalnog fonda.

- Hrvatska je ovaj novac mogla koristiti još od 2014. godine, no do sada nije utrošeno ništa. Naime, EU je Hrvatskoj uplatila predujam od 20 milijuna za provedbu te Inicijative i ukoliko Hrvatska do svibnja ove godine ne utroši 50 posto predujma, novac će morati vratiti u proračun EU, dok istodobno na desetke tisuća mladih napušta Hrvatsku jer ne mogu pronaći radno mjesto, upozorava Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu.

 Visoka razina nezaposlenosti među mladima, kako dodaje, jedan od najzahtjevnijih problema s kojim se Europska unija suočava.

- U EU se nalazi oko 7,5 milijuna mladih koji nisu ni u kakvom radnom odnosu ili sustavu obrazovanja. Štoviše, čak dva milijuna radnih mjesta još je uvijek nepopunjeno, a uz to postoji i ogroman broj nezaposlenih mladih osoba koje su prekvalificirane te čije vještine ne odgovaraju potrebama tržišta rada, napominje Petir.

Zbog svega toga, kako dodaje, Europski je parlament na svojoj ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljao i o politikama usmjerenima na razvoj vještina u borbi protiv nezaposlenosti mladih, a izvješće kojega je usvojio Europski parlament podržala je i Petir.

- Izvješće prepoznaje ključne probleme s kojima se danas brojne države Europske unije suočavaju, uključujući i Hrvatsku, gdje visoka stopa nezaposlenosti mladih čini ovaj problem osobito važnim. Prema podacima EUROSTAT-a, stopa nezaposlenosti među mladima do 25 godina u drugom tromjesečju 2015. godine u Hrvatskoj je bila čak 43,1%, ukazala je u svom govoru na plenarnoj sjednici parlamenta Petir naglšavajući da ovi podaci Hrvatsku stavljaju u sam europski vrh kada je nezaposlenost mladih u pitanju.

Na plenarnoj je sjednici usvojeno Izvješće o politikama usmjerenima na razvoj vještina u borbi protiv nezaposlenosti mladih kao jedan od glavnih faktora koji uzrokuje nezaposlenost mladih vidi upravo nedostatak relevantnih vještina te donosi preporuke i predlaže mjere za njihov razvoj. U tom se smislu poziva na bližu suradnju obrazovnog sektora, javnih uprava, poduzeća i civilnog društva, posebno organizacija mladih, a ukazuje se i na važnost administrativnih kapaciteta, obrazovanja i važna uloga koju imaju poduzeća u stvaranju radnih mjesta te se poziva na učinkovitije i strateško korištenje europskih fondova.

- Vjerujem kako se predloženim mjerama stanje u Europi može značajno poboljšati te pozivam Komisiju i nadležna tijela u državama članicama da osmisle programe i projekte kojima će mladi ovladati potrebnim vještinama kako bi bili konkurenti na tržištu rada", rekla je Petir napominjući da će stvaranjem novih programa i projekata koji doprinose razvijanju potrebnih vještina kod mladih profitirati i gospodarski sektor koji će dobiti kvalificiranu radnu snagu za novootvorena radna mjesta - zaključuje.