Predsjednik HOO Zlatko Mateša mišljenja je da bi termin Igara od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine bio praktičan Foto: Dražen Novosel

Olimpijske igre u Tokiju mogle bi se održati od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine

D.N./HOO | 30.3.2020. u 13:40h | Objavljeno u Sport

Prema objavi japanske nacionalne televizije NHK,a kako prenosi službeni portal Hrvatskog olimpijskog odbora, prošlog tjedna ogođene Olimpijske igre u Tokiju trebale bi imati svečanost otvaranja 23. srpnja, a svečanost zatvaranja 8. kolovoza 2021. godine.

Nakon usuglašenog stava s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO), japanski premijer Shinzo Abe prošlog je utorka objavio da se Igre odgađaju zbog pandemije koronavirusom na razdoblje od najviše godinu dana, čime je Tokio postao prvi domaćin u 124-godišnjoj povijesti modernih olimpijskih igara, u kojem natjecanja nisu održana prema predviđenom datumu. Dakako, pritom se ne računaju godine u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, kada su OI morale biti otkazane.

Japan je uložio u pripremu Igara 12 milijardi američkih dolara, a ovogodišnji gubitak planiranih prihoda ne bi se trebao odraziti na japansku ekonomiju, jer će i rashodi biti manji. Japanski ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura u nedjelju je izjavio da Vlada planira stimulativni paket ekonomskih mjera, koje je premijer Abe nazvao najvećim u povijesti.

Prema mišljenju predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, termin Igara od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine bio bi praktičan i iz razloga što bi se mnoge odveć odrađene rezervacije za 2020. godinu samo prolongirale za godinu dana, objavljeno je na službenom portalu Hrvatskog olimpijskog odbora.