Zadar u pet godina dobio desetak puta više novca nego Varaždin

| 9.1.2016. u 08:12h | Objavljeno u Aktualno

Među 128 hrvatskih gradova, samo dva grada – Petrinja i Drniš, nisu primili nikakvu kapitalnu pomoć iz državnog proračuna za razdoblje od 2010. do 2014. godine. S druge strane, 57 gradova primilo je u svakoj godini u analiziranom razdoblju određeni iznos kapitalne pomoći iz državnog proračuna. Među njima, kako pokazuje analiza Bisnode, Koprivnica je jedini grad kojemu se u svakoj godini povećavala navedena pomoć koja je od početnih 570 tisuća kuna u 2010. godini, došla na 2,6 milijun kuna u 2014. godini.

U petogodišnjem razdoblju najviše kapitalne pomoći iz državnog proračuna je primio grad Zadar. Ukupno 67,7 milijuna kuna. Sljedeća četiri grada su također iz Dalmacije, i to redom Šibenik, Korčula, Knin te Metković.

Uz Petrinju i Drniš, koji tijekom pet godina nisu dobili ni kune kapitalne pomoći, najmanje te vrste pomoći iz državnog proračuna dobili su gradovi Ogulin, Buzet, Krapina i Benkovac - svi s manje od 100 tisuća kuna.

Zato što je dobio oko pet milijuna kuna manje nego 2013., Solin prednjači među gradovima koji su 2014. imali najveće smanjenje kapitalne pomoći. Slijede gradovi Mali Lošinj, Nova Gradiška, Crikvenica te Požega.

Grad Zagreb prednjači među gradovima po rastu kapitalne pomoći jer je u 2014. godini primio deset milijuna kuna, dok prethodnih godina nije dobivao nikakvu pomoć iz državnog proračuna. U odnosu na 2013. godinu Vukovar je također ostvario veliko povećanje navedene stavke - gotovo devet milijuna kuna. Slijede gradovi Pazin, Ilok te Stari Grad koju su 2014. dobili oko pet milijuna kuna više nego 2013., a zatim Krk, Beli Manastir i Varaždin s oko četiri milijuna kuna više.

Ukoliko se iznosi kapitalnih pomoći u 2014. usporede s 2010. godinom, najveće su poraste kapitalne pomoći imali, uz Zagreb, i gradovi Krk, Vukovar, Beli Manastir te Pazin. Među deset gradova koji su imali najveće poraste kapitalne pomoći je i Varaždin.

Uvjerljivi rekorder po smanjenju navedene stavke u odnosu na 2010. godinu je grad Knin, koji je zbog gotovo 20 milijuna kuna primljene kapitalne pomoći iz državnog proračuna za 2010. godinu imao najveće smanjenje. Slijede gradovi Virovitica, Metković, Kaštela i Kutina.

Označeno u