EU ograničava pristip Facebooku tinejdžerima?

M.P./VV/Jutarnji.hr | 15.12.2015. u 14:53h | Objavljeno u Društvo

Pred kraj ovog tjedna sva bi djeca Europske unije ispod 16 godina mogla ostati bez mogućnosti da koriste Facebook, Snapchat ili bilo koju uslugu za "chatanje" ako im to ne dozvole njihovi roditelji, prenosi Jutarnji.hr.

Barem se tako interpretira amandman koji je Odbor europskog parlamenta za civilne slobode i unutarnja pitanja dodao u Uredbu o zaštiti podataka. Amandman glasi: "Obrađivanje osobnih podataka djeteta ispod 16 godina bit će zakonito samo u slučaju kada je dozvola za takvo postupanje dana od strane osobe koja ima roditeljsku odgovornost nad djetetom."

Riječ je o takozvanoj "digitalnoj punoljetnosti", tj. o starosti potencijalnog korisnika potrebnoj da bi online tvrtke i društvene mreže slobodno dale pristup svojim uslugama. U SAD-u i EU ta je dob dosada iznosila 13 godina, zbog čega Facebook ne dozvoljava pristup djeci dok ne postanu tinejdžeri.

Ako sumiramo novi prijedlog to bi značilo da nema Fejsa i Snapchata ako niste napunili 16, a mama, tata ili druga osoba koja snosi roditeljsku odgovornost nisu dali dozvolu (skrbnik, posvojitelj...).

Jasno, društvene mreže su žestoko protiv ovog prijedloga i u otvorenom pismu Odboru parlamenta njihovi su predstavnici rekli da će ova odredba "mladim ljudima ograničiti obrazovne i socijalne prilike na mnogo načina, a ne bi im dala nikakvu novu zaštitu, već možda i smanjila onu koju sada uživaju".

S njima se slažu i mnogi stručnjaci. Prvi je argument taj da će djeca vrlo vjerojatno lagati o svojim godinama ako ne dobiju dozvolu roditelja, a drugi taj da bi se povučenim tinejdžerima uskratio vrlo bitan, možda ključni oblik socijalne komunikacije koju ne mogu ostvariti licem u lice. I sada Facebook koristi mnoštvo djece koja imaju ispod 13 godina i nemaju dozvolu roditelja, bez pravnih posljedica po društvene mreže ili njihove roditelje.

Ako će više djece lagati o svojim godinama, društvene mreže se boje da će još teže provoditi nadzor nad time što se događa na njihovoj stranici i nad opasnostima koje im prijete.

Europski parlament o ovom će prijedlogu Uredbe o zaštiti podataka (i prije toga posebno o amandmanu) glasati u četvrtak.