Drago Hedl (lijevo) i Davor Špišić Foto: Nikola Leskovar

Drago Hedl, novinar koji je pretrpio batine i prijetnje smrću, gostovao u varaždinskoj knjižnici

| 2.2.2016. u 20:07h | Objavljeno u Aktualno

Drago Hedl pretrpio je prijetnje smrću, vladine prijetnje, prebijanja lokalnih političara i vojnika, među ostalim, i verbalne uvrede zbog svog izvještavanja o ratnim zločinima u Jugoslaviji devedesetih – piše to u obrazloženju nagrade koju je Hedl dobio za svoj rad, a riječ je o Knightovoj međunarodnoj novinarskoj nagradi.

Njegove su članke objavljivali mnogi istaknuti dnevnici i tjednici, među njima londonski The Guardian, The Times i züriški Die Wochenzeitung, a u četvrtak je gostovao u Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović u Varaždinu. Međutim, povod gostovanja nisu bile brojne afere u hrvatskom društvu koje je otkrio, nego je povod bio književnoumjetnički.

Naime, Hedl je i uspješan književnik, napisao je krimiće „Ispovjedna tajna“ i „Izborna šutnja“ te roman „Donjodravska obala“, koje je i predstavio u društvu književnoga kritičara Davora Špišića, ali uspjeli smo s Dragom Hedlom porazgovarati i o aktualnim temama u društvu i medijima.

– Prošle je godine u knjižnici gostovao Josip Mihović, novinar iz Mađarske, koji je rekao da su svi relevantni mediji u Mađarskoj nacionalizirani i postali režimski, a novinari služe samo da popunjavaju praznine između oglasa. Čeka li to i Hrvatsku?

– Da. Idemo mađarskim i poljskim putem. I kod njih su mediji za sve krivi. Slušamo ovih dana i u Hrvatskoj da su novinari najveći problem demokracije. To je pokušaj vlasti da sruši ono za što su se mediji izborili do sad, da ih vrati u poziciju u kojoj su bili devedesetih. To je naprosto tako. Svaka vlast želi prigrabiti svoj dio medija, ali se bojim da smo sad na pragu neke mini kulturne revolucije, u kojoj se prstom pokazuje na novinare kao na dežurne krivce. Međutim, danas ne možete „zaustaviti Reuters“, jer danas postoji mogućnost da, ako ne možete objaviti u jednom mediju, objavite u drugom.

(cijeli intervju u kojem Drago Hedl govori o knjizi varaždinskoga istraživačkog novinara Krešimira Kovača u kojoj je obrađen kontroverzni uspon Radimira Čačića devedesetih, o, kako kaže, agitpropovskom novinarstvu Velimira Bujanca, o utjecaju dijaspore na kreiranje politika u Hrvatskoj, o tome zašto je pravosuđe najslabija točka hrvatskog društva i drugim aktualnostima pročitajte u sljedećem broju Varaždinskih vijesti, koje izlaze 9. veljače)