Za sada nećemo vidjeti ovakve prizore jer će biti omogućen dolazak ograničenog broja gledatelja, i to do 30 posto kapaciteta svake tribine odnosno lože stadiona Foto: Krešimir Đurić

Od 18. rujna gledatelji na utakmicama pod okriljem HNS-a, ali bez gostujućih navijača

| 11.9.2020. u 17:21h | Objavljeno u Sport

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je odluku da se od 18. rujna dopusti povratak gledatelja na utakmice pod okriljem Hrvatskog nogometnog saveza, uz zadovoljavanje nekoliko uvjeta kako bi se osigurala maksimalna zaštita gledatelja i svih aktera u kontekstu pandemije virusa SARS-CoV-2.

Na utakmicama HT Prve lige, Hrvatskog nogometnog kupa, 2. HNL te Prve HNL za juniore, kadete i pionire bit će omogućen dolazak ograničenog broja gledatelja, i to do 30 posto kapaciteta svake tribine odnosno lože stadiona. Na utakmicama neće biti omogućen dolazak gostujućih navijača. To znači da će nogometaši Varaždina utakmicu 5. kola protiv Osijeka na Gradskom stadionu u Varaždinu u nedjelju,20. rujna u 19 sati i 5 minuta moći odigrati pred najviše 3 tisuće gledatelja.

Klub domaćin obvezan je svaku utakmicu organizirati u skladu s aktualnim mjerama nadležnog lokalnog stožera civilne zaštite, a organizacija utakmica treba se provesti uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (održavanje razmaka između gledatelja, osiguranje uporabe dezinficijensa itd.)

Prilikom donošenja ove odluke, Izvršni odbor HNS-a uzeo je u obzir stajalište Uefe koja će dopustiti povratak ograničenog broja gledatelja na utakmici Superkupa, kao i činjenicu da se epidemiološka situacija značajno razlikuje od županije do županije. Upravo zbog toga neće biti omogućen dolazak gostujućih navijača.

S odlukom su upoznati nacionalni stožer civilne zaštite te Ministarstvo turizma i sporta.

U slučaju nepridržavanja mjera, osobito razmaka između gledatelja ili prekoračenja broja gledatelja, povjerenik natjecanja ovlašten je donijeti odluku da klub domaćin igra utakmice bez gledatelja.

Ako nadležni lokalni stožer civilne zaštite zabrani dolazak gledatelja određenom klubu domaćinu, na utakmicama HT Prve lige dopušteno je prisustvo 50 osoba kluba domaćina, a na utakmicama 2. HNL 30 osoba kluba domaćina, pod uvjetom da je to u skladu s epidemiološkim mjerama koje vrijede u tom gradu ili županiji.

Odluka se primjenjuje od 18. rujna 2020. godine, navodi se u informaciji koja je objavljena na službenim stranicama Hrvatskog nogometnog saveza.