Habuš Zmajloviću: Što ste radili sve ovo vrijeme?

| 15.10.2015. u 18:44h | Objavljeno u Aktualno

Vezano uz izjave ministra Mihaela Zmajlovića da je novac za zbrinjavanje baliranog otpada osiguran još prije dvije godine te da davanje koncesije za sanaciju odlagališta u Brezju nije zakonito, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš javnosti je uputio sljedeće očitovanje koje prenosimo u cijelosti.

Grad Varaždin osporava tvrdnje ministra Zmajlovića o navodno nezakonito provedenom postupku dodjele koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti odlaganja baliranog komunalnog otpada uskladištenog na lokaciji „Brezje“ te ističe kako je zakonitost provedenog postupka potvrdila kako Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, tako i Upravni sud u Zagrebu.

Daljnje inzistiranje ministra na tvrdnjama da je predmetni postupak nezakonit ne može se tumačiti drugačije negoli zadiranje izvršne vlasti u sudsku, odnosno osporavanje samostalnosti i neovisnosti suda te nepoštivanje sudskih odluka. Sve i kada bi ministar Zmajlović bio u pravu, a ništa ne govori tome u prilog, podsjećamo istog kako je on na čelu ministarstva koje, kao središnje tijelo državne uprave, sukladno čl. 21. – 22. Zakona o sustavu državne uprave ima ovlast i dužnost da vrši nadzor nad zakonitošću rada i postupanja tijela jedinica lokalne samouprave i poduzima za to Zakonom propisane mjere. Obzirom da ministar Zmajlović u ove protekle dvije godine, od kada je Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja donesena, nije poduzeo nikakve mjere da ukine ili poništi donesenu Odluku, logično se postavlja pitanje otkuda mu sada uopće pravo da preispituje njenu nezakonitost te što je radio sve ovo vrijeme.

Što se tiče izjave ministra Zmajlovića da je država i ranije mogla uzeti stvari u svoje ruke, ali da u tom slučaju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ne bi mogao sufinancirati zbrinjavanje otpada, već bi cjelokupni trošak pao na teret građana Grada Varaždina, ministra moramo podsjetiti na njegovu izjavu danu za HRT/eVarazdin.hr dana 27. studenog 2013. godine kada je, govoreći o natječaju kojeg je neposredno nakon toga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uistinu i raspisao, izjavio (citiramo): „Mi očekujemo da Grad Varaždin i Varkom imaju osigurana sredstva za saniranje smeća, a Fond za zaštitu okoliša će sufinancirati i ovu sanaciju“.

Svaki komentar na ovakve oprečne izjave ministra Zmajlovića smatramo suvišnima.

U konačnici, ministar Zmajlović nije propustio intervenirati, kako on to sada tvrdi, i benevolentno čekao da Grad Varaždin raspiše i provede natječaj samo zato što nije želio da cjelokupni trošak zbrinjavanja snose građani, već istina leži u tome da je Fond raspisao natječaj, međutim da je isti Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila. Toliko o tome koji je natječaj proveden protivno zakonu.

U odnosu na izjave ministra Zmajlovića o povezanosti lokalnih političara s pojedinim privatnim moćnicima, Grad Varaždin smatra da takvu izjavu nema potrebe komentirati, a ukoliko ista implicira ili se odnosi na gradonačelnika Gorana Habuša, kako će takve izjave biti predmet posebnog kaznenog postupka radi klevete.

Vezane vijesti:

Habuš poziva na prosvjed ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode

FOTO: Policija zaustavila prosvjednike na putu za Zagreb!

Štromar: Habuš je bale naslijedio, očekujem hitno rješenje

Čehok: Prosvjedovao bih i protiv Zmajlovića i protiv Habuša

Habuš: Pozivam premijera Milanovića da se uključi u rješavanje problema bala

HDZ: Nakon igrokaza s balama vrijeme je za izbore u Varaždinu

FOTO: Habuš: Izvršavali smo sve što su od nas tražili

Habuš odvratio Habijanu: Nisam vas vidio u Zagrebu kada su se branili interesi Varaždina

Reformisti: Problem zbrinjavanja smeća u gradu Varaždinu neće biti riješen u skoro vrijeme

ORAH: Reakcija na prosvjed gradonačelnika Habuša

Zmajlović: Raskinite koncesiju i provedite javni natječaj za sanaciju

Müller: Habuš mora poništiti odluku o odabiru koncesionara

O balama na sjednici u utorak, Habuš pozvao Zmajlovića i Muellera

Varaždinski gradonačelnik ne isključuje ni ostavku