VIDEO,FOTO: Pripremanje bažula uz recitaciju Mladena Juranka

| 17.10.2015. u 20:29h | Objavljeno u Društvo

Na ovogodišnjoj Bažulijadi, koju je po 14. put priredio Lion klub Varaždin, osam ekipa natjecalo se u pripremanju graha u kotliću, popularnog bažula.

Nakon dvosatnog kuhanja i veselog druženja na parkiralištu hotela Varaždin, koji nije omela ni kiša, proglašeni su pobjednici u desetak kategorija. Najbolji bažul pripremio je Lions klub Vinica, i to zahvaljujući kulinarskom umijeću Mirka Juriča koji je dobio i Zlatnu muljaču za recitaciju iz prvog razreda osnovne škole, dok je drugo mjesto pripalo NCLC Millennium Varaždin, koji je imao i najbolje uređen kulinarski prostor.

Najkuharicu imao je Rotary club Varaždin Jug, a kuhara LC Novi Marof. Najboljim vinom proglašeno je vino Zvonka Rožmarića iz LC Vinica, a iz istog kluba je i najbolja žestica – liker od aronije. ASC Varaždin dobio je priznanje za najbolje čvarke, Cotra za najbolji kruh, LC Čakovec za kolače…

Najveći pljesak na ovom druženju - čiji je prihod namijenjen za humanitarne akcije Lions kluba Varaždin, a prvenstveno pomoć slijepim i slabovidnim osobama - dobio je Mladen Juranko Mlač, kuhar ASC Varaždin, za dojmljivu recitaciju Ode jeseni, poznatu zagorsku elegiju koju još nazivaju i zagorski haiku.

ODA JESENI

Kak prebiti cucki
megle se vlečeju
prek brega
Bog zna kam.

Stari pijanec,
skoro slepi,
v truloj kleti,
sam, kak pes.

Plesnivo lišc'e
veter odnaša,
vrapci ščokaju
kokošji drek.

Čoravi maček,
ofucani, grdi,
na poceku dršc'e,
betežen.

Vrag ti jebi
takvu lepotu

Video sadržaj