Članovi DVD-a Maruševec lani sudjelovali na devet intervencija

vv | 30.1.2017. u 09:35h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi DVD-a Maruševec u subotu su u Društvenom domu općine održali 110. izbornu godišnju sjednicu Skupštine. Uz brojne članove društva, sjednici su nazočili načelnik Ivan Šagi, predsjednik vijeća Dragutin Kišić, predstavnik županijske Vatrogasne zajednice Mirko Svetec, ravnateljica OŠ "Gustav Krklec" Ana Galic, predstavnik Udruge branitelja Općine Maruševec Slavko Štrlek, brigadir Hrvatske vojske Marijan Kretić, predstavnici Kuburaške udruge Maruševec te prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Donjeg Ladanja, Gornjeg Vratna, Petrijanca, Tužnog, Klenovnika, Babinca, Salinovca, Ljubešćice, Lepoglave, Vrbna, Nove Vesi, Margečana i Nedeljanec – Prekna.

Iz opsežnog izvješća o radu DVD-a u 2016. godini s izvješćem zapovjedništva, vidljivo je da je vatrogasna postrojba u 2016. godini intervenirala ukupno devet puta i to na pet požara i četiri tehničke intervencije na kojima je ukupno sudjelovalo 34 vatrogasaca koji su svi zajedno utrošili 272 radna sata. Najviše izlazaka na intervencije imali su Adrian Matijašec (šest) te Vladimir Podbojec , Zvonimir Deduš i Vrbanec Filip (po pet).

Od ostalih aktivnosti treba spomenuti posjet Muzeju hrvatskog vatrogastva, čuvanje svetog groba za Uskrs zajedno s kuburašima, odlazak na svetu misu povodom sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, podjela letaka povodom mjeseca zaštite od požara, hodočašće u Mariju Bistricu, posjet vrtiću "Pčelica Maja", sudjelovanje na obilježavanju obljetnica DVD-a Gradišće i Margečan te druge operativne aktivnosti vatrogasne postrojbe poput uklanjanja drveća, ispumpavanja bunara, kontroliranog spaljivanja i dežurstva.

U 2016. godini društvo je imalo 31 osposobljenog operativnog vatrogasca s odgovarajućim vatrogasnim zvanjem i obavljenim liječničkim pregledom koji su svi bili osigurani od posljedica nesretnog slučaja, a koji se osim putem javne sirene uzbunjuju i SMS-porukama iz vatrogasnog operativnog centra JVP-a kako bi izlazak na intervencije bio u što kraćem vremenu i što većem broju. U protekloj godini, pet članova osposobljeno je za temeljno vatrogasno zvanje vatrogasac, jedan član za dočasnika I klase, jedan član stekao je ovlaštenje MUP-a za samostalno vođenje vatrogasnih intervencija i primjenu javnih ovlasti, jedan član je završio obuku u simulatoru plamenih udara, a jedan za rad s aparatima za zaštitu dišnih organa.

Od sudjelovanja na natjecanjima, ženska A ekipa sudjelovala je na 7. natjecanju sa zaprežnim špricama u Novoj Vesi gdje su osvojile 2. mjesto. Muška A ekipa sudjelovala je na 2. natjecanju operativnih vatrogasaca u Varaždinskim Toplicama gdje su bili najbolji u navali s vozilom i potezanju užeta. Ženska i muška A ekipa osvojile su prvo na općinskom natjecanju koje je organizirala VZO Maruševec.

Usvojena su izvješća o financijsko-materijalnom poslovanju u 2016. godini, Nadzornog odbora za 2016. godinu, doneseni su Plan rada i Financijski plan za 2017. godinu s projekcijom za 2018. godinu te je Skupštini podneseno izvješće o funkcioniranju sustava financijskog upravljanja i kontrola. Ukupni prihodi u 2016. godini iznosili su 218.800 kuna od čega iz općinskog proračuna putem Vatrogasne zajednice općine Maruševec 124.000 kuna, dok je 83.800 kuna bio prenesen višak iz 2015. godine. Ukupni rashodi za redovno poslovanje iznosili su 80.700 kuna.

Iz Plana rada za 2017. godinu i nadalje je vidljiv prioritet održavanja sastanaka svih članova jednom mjesečno, usavršavanje, školovanje i obučavanje članova i vatrogasaca za temeljna i nova vatrogasna zvanja i specijalnosti, primanje novih članova u društvo, nabavljanje neophodne vatrogasne opreme te suradnja s drugim vatrogasnim društvima i udrugama unutar općine Maruševec kako bi se podigla svijest o važnosti dobrovoljnog vatrogastva. Najveći prioritet u 2017. godini bit će obilježavanje 110. obljetnice neprekidnog rada i postojanja društva koja će se pod pokroviteljstvom Općine obilježiti u listopadu za Čiselsku nedelu. U tu svrhu, Općina je u svom proračunu osigurala dodatnih 50.000 kuna za nabavku novijeg vatrogasnog vozila. U Financijskom planu za 2017. godinu s projekcijom za 2018. godinu, koji uključuje plan prihoda i rashoda, plan zaduživanja i otplata sa obrazloženjem, planirani su ukupni prihodi i rashodi u visini od 200.000 kuna.

U daljnjem tijeku sjednice, razriješeno je rukovodstvo koje je upravljalo društvom posljednje četiri godine te je temeljem prijedloga Kandidacijsko-izbornog povjerenstva za iduće mandatno razdoblje izabrano novo rukovodstvo. Tako će društvo i nadalje voditi predsjednik Renato Podbojec sa zamjenikom Zdravkom Kukecom, dok će tajničke poslove obavljati Mirjana Martinčević. Novi zapovjednik bit će Adrian Matijašec sa zamjenikom Tihomirom Buden i spremištarom Filipom Vrbanec. Njihov rad nadzirat će predsjednica Nadzornog odbora Marina Korpar. Čestitke novom rukovodstvu uputio je načelnik općine Ivan Šagi koji je istaknuo dobru dosadašnju suradnju, a čestitkama se pridružio i predstavnik županijske Vatrogasne zajednice Mirko Svetec kao i predstavnici prisutnih prijateljskih društava i udruga.

dvd 1

dvd 2

 

Označeno u