U Ludbregu uskoro ''solarni punjač'' bicikla, mobitela...

| 16.10.2015. u 19:05h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Ludbregu se održavao skup Udruge upravitelja zgrada, kojem je nazočio i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller. Naime, Fond je 30. rujna raspisao novi natječaj za energetsku obnovu više stambenih zgrada vrijedan 50 milijuna kuna tako da je ovo bila idealna prilika za dobivanje kvalitetne informacije iz prve ruke.

Gradonačelnik Dubravko Bilić nije krio zadovoljstvo što se ovakva manifestacija održava u Ludbregu otkrivši i da to nije nimalo slučajno jer je ovaj dolazak potaknulo poduzeće Lukom, upravitelj i održavatelj javnih zgrada na ludbreškom području.

- Nadam se da su mnogobrojni gosti, a koji su došli iz cijele Hrvatske saznali nešto korisno i od ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i razmijenili neka iskustva, koja će im pomoći da i stanari u zgradama iskoriste sve blagodati koje Fond pruža, od zamjene stolarije do fasada – rekao je ovom prilikom Bilić.

Sve to u konačnici dovodi do poboljšanja kvalitete življenja, što su građani i prepoznali te iskazuju sve veći interes za energetskom obnovom svojih stambenih objekata.

- Grad Ludbreg zapravo je i u ranijim vremenima sudjelovao i pomagao sugrađanima koji su se javljali za sufinanciranje na natječaje Fonda. Ove godine to radi Fond direktno i veliki broj naših sugrađana se javilo na natječaje, a po prvi puta javili su se i upravitelji zgrada – rekao je Bilić.

Uskoro će početi obnova fasade jedne zgrade što je, kako kaže Bilić, veliki doprinos Fonda, ne samo zbog štednje energije, nego i uređenja samoga grada. Pohvalio je suradnju s Fondom, kako Grada tako i gradskih tvrtki.

- Ludbreg redovito sudjeluje na svim natječajima Fonda i uskoro ćemo pokrenuti projekt ''solarnog punjača'' bicikla, mobitela, laptopa, tableta, koji će biti postavljen u centru grada. Očekujemo i realizaciju velikog projekta u javnoj rasvjeti, također u suradnji s Fondom. Naša suradnja je iznimno dobra, ali i ona od strana firma poput Ducatija, koje aktivno sudjeluju u svim programima i projektima Fonda – rekao je Bilić.

Kroz sufinanciranje raznih energetskih mjera u višestambenim zgradama Fond je do sada odobrio 280 milijuna kuna.

- 2012. godine nitko se nije ni sjetio da postoji nešto poput energetske učinkovitosti, već naredne godine raspisani su prvi pozivi za projektiranje, prošle godine uloženo je 95 milijuna kuna u obnovu, a ove godine potpisano je 2.260 ugovora samo sa stambenim zgradama – rekao direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Podsjetio je i na odgovornost upravitelja te naglasio važnost ispoštovanja zadanih rokova.

- Ovo što ste ove godine potpisali generirat će količinom posla koji se mora odraditi iduće godine. Rizici su značajni, radi se o javnom novcu, držite se rokova jer u pravilu nema mogućnosti prolongacije – neki su od bitnijih savjeta koje je Müller izrekao na skupu u Ludbregu.

Nakon radnog dijela, sudionici su nastavili druženje i uputili se u razgledavanje prirodnih ljepota ludbreškoga kraja.