Ludbrežanin Igor Varga istrčao 165 kilometara na Dalmacija Ultra Trailu

| 28.10.2016. u 12:18h | Objavljeno u Sport

Na prvom izdanju Dalmacija Ultra Traila među 350 natjecatelja u svim kategorijama iz cijeloga svijeta uspješno je nastupio Ludbrežanin Igor Varga u najtežoj utrci od 100 milja, za što je trebao 41 sat.

Odlučivši popularizirati ovaj dio Hrvatske kao destinaciju idealnu za pustolovni turizam udruga Dalmacija Trails organizirala je utrku u četiri dužinske kategorije (165 km, 110 km, 60 km i 20 km).

Igoru Vargi ovo je već druga utrka od 100 milja u ovoj godini. Koliko je utrka bila tehnički zahtjevna, jer kameniti teren po kakvom se trčalo na kontinentu nema, govori i činjenica da je utrku završilo samo 46 trkača. Surov teren nije izdržalo 17 natjecatelja, dakle 26 posto ih nije završilo utrku. 

Utrka je prolazila preko pet planina (Biokovo, Mosor, Omišku Dinaru, Primorsku kosu i Kozjak) i imala je ukupno 5960 m vertikalnog uspona. Staza je vodila uz tri rijeke (Cetinu, Žrnovnicu i Jadro) te poznate povijesne i kulturne lokacije poput omiške Fortice, Klisa, antičke Salone.

Trčalo se i penjalo stazama koje su vodile kroz mala sela i zaseoke i primorske gradove, kroz maslinike i vinograde te ponovno oživljene staze koje su nekad davno bile u uporabi

Na 100 milja trčala je svjetska trail elita. Francesca Canepa, pobjednica u ženskoj kategoriji, za utrku kojom je trčala od Omiša do Klisa, preko Mosora, Gata, Zadvarja, Brela, Lokve Rogoznice i natrag u Omiš kazala je da joj je utrka bila tehnički zahtjevnija od Ultra Trail Mont Blanc-a!

Osim prestižne utrke na 100 milja (165 km) trkači su na Dalmacija ultra trailu mogli nastupiti i na tri kraće distance: utrci na 110km koja je startala iz tvrđave na Klisu, one na 60 km sa startom u Baškoj Vodi i najkraćoj utrci na 20 km koja je kretala iz Dugog Rata