Zaštita i spašavanje: 2015. obilježili migranti, poplava srećom nije bilo Foto: Varaždinska županija

Zaštita i spašavanje: 2015. obilježili migranti, poplava srećom nije bilo

Varaždinske vijesti | 22.1.2016. u 12:05h | Objavljeno u Aktualno

Mjere civilne zaštite u nepovoljnim vremenskim uvjetima, smjernice za razvoj civilne zaštite za period od 2016. do 2018., ali i plan razvoja sustava civilne zaštite na području Varaždinske županije za 2016. godinu te provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za područje Varaždinske županije za 2016. godinu bile su tek neke od tema jutrošnje sjednice Stožera zaštite i spašavanja Varaždinske županije.

Kako je rekao načelnik stožera, ujedno i dožupan Alen Kišić, situacija 2015. godine bila je generalno dobra iako su imali nagovještaj izvanredne situacije.

- U rujnu smo, zbog mogućeg dolaska migranata u Varaždin, u svega par sati održali dvije izvanredne sjednice stožera. Tada smo donijeli određene smjernice i premda je naposljetku odlučeno da migranti neće biti smješteni u Varaždinu, kroz naše je područje, što kroz legalne što kroz nelegalne granične prijelaze, prešlo 25.000 migranata i nije bilo nikakvih problema pri tranzitu - rekao je Kišić dodavši da je to bila situacija koja je obilježila 2015. godinu, dok su prijašnjih godina to bile poplave.

- Zadovoljan smo što protekle godine nismo imali većih problema s poplavama, a što nam se često događalo prijašnjih godina. Tome je pridonijela činjenica što je sustav bolje postavljen, odnosno slušale su se smjernice stožera i Županije te se bolje regulirao tok rijeke Plitvice. Zahvaljujući našoj sugestiji, kritične su točke sanirane i nije bilo većih problema - naglasio je načelnik Stožera zaštite i spašavanje koji će zbog novog Zakona o sustavu civilne zaštite biti ukinut te će ući pod jedinstveni Stožer za civilnu zaštitu.