Kino Galerija 27. siječnja obilježava Dan sjećanja na holokaust

| 26.1.2016. u 18:57h | Objavljeno u Društvo

U povodu Dana sjećanja na holokaust koji se obilježava 27. siječnja Kino Galerija prikazuje u 19.30 sati film koji je osvojio nominaciju za Oscara za najbolji strani film "Saulov sin", a dan kasnije (četvrtak, 28. siječnja) u suradnji s Festivalom Tolerancije u 19.30 sati "U potrazi za mađioničarem". Film Saulov sin na rasporedu je u i nedjelju, 31. siječnja u 19 sati.

Saulov sin

Dobitnik Grand Prixa u Cannesu i Zlatnog globusa za najbolji film na stranom jeziku, Saulov sin majstorski je redateljski debi. Listopad 1944., Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer mađarski je pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa.

Dok radi u jednom od krematorija, Saul nailazi na tijelo dječaka za kojeg postaje uvjeren da je njegov sin. On se budi iz stanja umrtvljenosti i odlučuje potajno dječaku prirediti pravi židovski pogreb. Dok drugi članovi Sonderkommanda planiraju pobunu i bijeg, Saul preuzima na sebe nemoguć zadatak spašavanja dječakova tijela od plamena te manevrira kroz zamršeni prostor logora u potrazi za rabinom koji će izvršiti obred.

Ovo izvanredno postignuće suzdržanog, ali nepokolebljivog realizma prikaz je potrage za iskupljenjem u samom srcu pakla.

Ulaznica 15 kuna.

U potrazi za mađioničarem

Mnogostruko nagrađivani redatelji Guy Nattiv i Erez Tadmor donose priču s autobiografskim elementima o 78-godišnjem Grku Avrahamu i njegovom hasidskom sinu rapperu Yehudi koji su godinama otuđeni. Zajedno se upućuju na putovanje iz Izraela u Grčku u potrazi za starim mađioničarom koji je Avrahamu spasio život tijekom Drugog svjetskog rata. Ovo putovanje će ih dovesti u apsurdne situacije, u njihov život uvesti lijepu i zagonetnu Mariu te na kraju omogućiti da preispitaju svoj odnos.

Ulaznica 15 kuna.