SOS za MS: Osobe s multiplom sklerozom volontiraju jedni za druge Foto: Krešimir Đurić

SOS za MS: Osobe s multiplom sklerozom volontiraju jedni za druge

| 26.1.2016. u 13:06h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Društvo multiple skleroze Varaždinske županije sudjeluje u projektu "SOS za MS - podrška i razvoj socijalnih usluga i inkluzivnog volonterstva", koji financira Europski socijalni fond, a radi se o volontiranju mladih u Društvu, ali i o volontiranju osoba s multiplom sklerozom.

Cilj projekta je motivirati članove, suradnike, obitelji i ostale građane na volontiranje i inkluzivno volontiranje. Aktivnosti vezane na provođenje projekta, kao i sam rad Društva multiple skleroze Varaždinske županije, predstavljeni su danas u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

- Sudjelovanje u ovom projektu je za nas jako značajno. Volonteri koji sudjeluju u projektu su nam izninmno važni jer puno naših članova treba otići po lijekove, u nabavu, što neki ne mogu sami, a ponekad im je potrebno i samo druženje. Jako je važno što se volonteri s multiplom sklerozom uključuju u rad Društva, uključuju se u Klub mladih. U našem Društvu je potpisano osam ugovora s volonterima, šestero su iz Društva i dvoje vanjski - istaknula je Irena Vrdoljak, predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije.

Društvo od samih početaka djelovanja pruža volonterske usluge, na način da zaposlenici pružaju savjetodavnu podršku članovima putem telefona i razgovorima u prostorijama društva, a ovaj projekt je samo nastavak tog djelovanja te se putem njega želi potaknuti osobe s MS-om da volontiraju za osobe s MS-om – savjetovanje članova međusobno, pomaganje u svakodnevnom životu i sve ostale vrste pomoći.

- Društvo danas ima sto članova, a u posljednje tri godine u prosjeku se sedam novih članova uključilo, a ono što je zabrinjavajuće jest da su to sve mlađi ljudi. Multipla skleroza je bolest tisuću lica, ni jedna osoba oboljela nema iste simptome, a bolest je nažalost progresivna - rekla je Vrdoljak i dodala da se dijagnoza postavlja u posljednje vrijeme u dobnoj kategoriji od 20. do 35. godine života.

Sastanku su prisustvovali i Dijana Roginić, direktorica Saveza Društava multiple skleroze Hrvatske, Tanja Malbaša voditeljica projekta u Savezu i Andrea Miter, tajnica varaždinskog društva i izvoditeljica projekta te zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić i pročelnica Društvenih djelatnosti Danijela Vusić.

- Uključili smo mlade u rad udruga, ali smo i vratili oboljele od MS-a u udruge. Oni si sada pomažu međusobno, oni su prijatelji i prijatelji po bolesti, tako da je to nešto što planiramo razvijati i dalje. Za razvoj civilnog društva vrlo je važan dobar odnos s lokalnom zajednicom, a ovakvim projektima doista radimo na tome da zajednica postane svjesna da osobe s multiplom sklerozom žive, s njima rade i djeluju i time radimo na stvaranju aktivnog civilnog društva - zaključila je Tanja Malbaša.

Galerija slika