NK Varaždin Foto: Krešimir Đurić

Jesmo li ikada imali zanimljiviji HNL?

Sponzorirani članak | 14.4.2021. u 10:16h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Prva hrvatska nogometna liga ove godine zaista je nešto posebno. Uspoređujući je s prijašnjima, možemo doći do zaključka da je bilo sezona kada je najelitniji rang hrvatskog klupskog nogometa bio jako neizvjestan. Primjerice, gledajući zadnjih nekoliko godina, Rijeka je u sezoni 2016./17. uspjela doći do titule skupivši samo dva boda više od Dinama, a godinu kasnije, Dinamo se vraća na tron sa samo tri boda više od Rijeke na kraju prvenstva. Prije tog povijesnog uspjeha Rijeke, Dinamo je čak 11 godina bio apsolutni vladar države, a načini na koje je dolazio do titula bili su dominantni. Baš kad nam se počelo činiti da je Dinamo ponovno uspostavio već viđenu dominaciju, ova sezona pokazala nam je da ima nade za hrvatski nogomet.

Neizvjesnost

U hrvatskoj ligi igra se četverokružnim sustavom, a u ligi nastupa ukupno deset ekipa. Prve tri pozicije vode u Europu, a zadnja pozicija znači ispadanje u niži rang natjecanja. Sezona je gotova nakon 36 odigranih kola, odnosno kada svaka ekipa sa svakom odigra četiri puta – dvaput kod kuće i dvaput u gostima. Gledajući stanje na tablici nakon više od dvije trećine sezone, čak se pet ekipa bori za ostanak u ligi, a među njima je i Varaždin koji je na predzadnjoj poziciji. Uz to, tri ekipe love treću poziciju koja vodi u Europu. Preostale dvije ekipe, Dinamo i Osijek, vode mrtvu utrku za prvaka Hrvatske po bodovima, ali i prema analizama stručnjaka, te kvotama na kladionicama poput Bet365 Hrvatska. Doista se teško sjetiti kada se dogodilo da u ovoj fazi natjecanja niti jedan klub lige nema pravo na kiks jer bi mogao ostati bez nekog od zacrtanih ciljeva.

Velika imena

Klubovi u domaćem prvenstvu žele ostati konkurentni, a ove godine se čini kako je puno više kvalitetnih igrača došlo u HNL, nego što je iz njega otišlo. To je doista rijetka situacija jer smo proteklih godina navikli da najbolji igrači uglavnom odlaze ili u Dinamo kako bi se prezentirali na europskoj sceni ili u druge klubove van Hrvatske. Gledajući ovu godinu, imamo puno primjera već ostvarenih igrača koji dolaze u Hrvatsku, a kao najočitiji primjer možemo uzeti Santinija koji je došao u Osijek ili Livaju koji je u Hajduku. To je zasigurno jako podiglo kvalitetu hrvatskog klupskog nogometa i definitivno je nešto što želimo da se nastavi i u godinama koje dolaze.

Dinamov europski uspjeh je uspjeh HNL-a

Gledajući kako Dinamo ostvaruje povijesne rezultate u Europskoj ligi, dio zasluga definitivno mora pripasti i HNL-u. Točnije, jedan značajan dio zasluga mora otići u smjeru Osijeka koji konstantno drži priključak s Dinamom i ne dopušta mu da se opusti niti u kojem trenutku. Vrlo je vjerojatno kako je to jedan od glavnih razloga zašto Dinamo pokazuje odlične rezultate u Europi i zašto oni nisu bili slični proteklih godina.

Čekaju se samo navijači

Prava je šteta da se ovako kvalitetna sezona mora u svojoj cijelosti igrati pred praznim tribinama i da u odličnim utakmicama ne mogu uživati baš oni koji to najviše žele - navijači. Kada jednog dana, nadamo se u što bližoj budućnosti, navijači opet budu mogli na tribine, postoje jako dobre šanse da će one biti znatno punije, a HNL općenito puno gledaniji i još kvalitetniji.