Grad Ivanec neće sufinancirati Nogometnu akademiju NK Varaždin Foto: Grad Ivanec

Grad Ivanec neće sufinancirati Nogometnu akademiju NK Varaždin

VV/ivanec.hr | 29.11.2018. u 13:00h | Objavljeno u Sport

Grad Ivanec, uz potporu Zajednice športskih udruga grada Ivanca te NK Ivančica Ivanec i NK Mladost Margečan, ne prihvaća inicijativu NK Varaždin za sufinanciranje projekta Nogometne akademije po kojoj bi se dio sredstava za varaždinski nogomet tijekom iduće tri godine izdvajao iz ivanečkog gradskog proračuna.

To je najkraći sažetak sastanka održanog u Gradskoj vijećnici u utorak, 27. studenoga, koji je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić sazvao s vodstvima ZŠU i nogometnih klubova kako bi čuo i njihove stavove o prijedlogu da se rad varaždinske Nogometne akademije financira iz proračuna svih gradova i općina, uključujući i Grad Ivanec.

- Stav aktualne gradske politike jest da neće podržati ovaj projekt. Grad Ivanec ima dva NK koji odlično rade i u svojim školama okupljaju velik broj djece. Pokazuje to i podatak da samo NK Ivančica radi sa sedam selekcija sa 148 djece (Varaždin 275). Pribroji li im se i RK Ivančica s 80 djece, ŽOK s 31, SŽRK Ivanec s 26 te Košarkaški klub s 55 djece, proizlazi da okupljaju ukupno 340 djece! Kad bismo primijenili istu analogiju, ne vidim zašto onda i Ivanec ne bi također mogao zatražiti sufinanciranje za svoje sportske škole – izjavio je Batinić.

U sklopu rasprave osvrnuo se na inicijativu župana Radimira Čačića po kojoj bi NK Varaždin trebao prerasti u prvoligaški klub te da se u financiranje Nogometne akademije (kao jedan od modela rješavanja problema) trebaju uključiti i općine i gradovi s područja Varaždinske županije koji bi ga sufinancirali svotom od 10.000 do 50.000 kuna, ovisno o svojoj fiskalnoj snazi.

- U Ivancu se sport financira na zakonom propisan način, putem Zajednice sportskih udruga koja predlaže programe za financiranje. Pritom je u prioritetu sport djece i mladih, a nikako ne profesionalni sport. Neprihvatljiv nam je prijedlog da se javnim novcem financira profesionalni sport – izjavio je Batinić.

- Slijedom fiskalnog izravnanja, temeljem kojeg joj se u proračun slilo oko 10 milijuna kuna više, vjerujem da Varaždinskoj županiji ne bi trebao biti problem da u ime svih građana izdvoji potrebnih milijun kuna za varaždinski nogomet te da time direktno pomogne i Gradu Varaždinu u financiranju NK Varaždin – poručio je Batinić.

Stav Grada o financiranju Nogometne akademije podržali su i ostali sudionici sastanka – predsjednik, potpredsjednik i tajnik Zajednice športskih udruga Josip Šimunek, Ivica Jagetić i Boris Gotal, predsjednik NK Ivančice Josip Grđan i predsjednik NK Mladosti Ivan Vidaček.

- Smatram da Ivanec u vlastitoj sredini ima fantastične primjere uspjeha koje naši sportaši i mlade selekcije ostvaruju na državnoj, međunarodnoj i svjetskoj razini. S obzirom na velik broj djece i mladih te uspjehe koje postižu, ne bi li onda i Ivanec mogao zatražiti istovjetnu potporu za svoju nogometnu akademiju? Ivanec se treba orijentirati na vlastito područje – izjavio je Šimunek.

Kako je istaknuto, službeni stav Grada Ivanca po pitanju sufinanciranja Nogometne akademije dostavit će se Nogometnom klubu Varaždin.

ivanec_sastanak_sufinanciranje_nogometne_akademije_nk_varazdin_1.jpg

ivanec_sastanak_sufinanciranje_nogometne_akademije_nk_varazdin_2.jpg

ivanec_sastanak_sufinanciranje_nogometne_akademije_nk_varazdin_3.jpg

ivanec_sastanak_sufinanciranje_nogometne_akademije_nk_varazdin_4.jpg