Hrvatska neočekivano izgubila od Tunisa pred punim tribinama stadiona Varteksa Foto: HNS

Hrvatska neočekivano izgubila od Tunisa pred punim tribinama stadiona Varteksa

| 11.6.2019. u 22:40h | Objavljeno u Sport

Pomalo neočekivano, pred točno 8 036 gledatelja na stadionu Varteksa, Hrvatska nogometna reprezentacija, kojoj je ovo bio osmi službeni susret u Varaždinu, upisala je poraz 2:1 od Tunisa, prvi poraz u Varaždinu nakon pet pobjeda i dva remija u službenim susretima.

Nakon početnog opipavanja snaga, Tunis je poveo iz veoma dobre kontre u 16. minuti susreta. Nakon izgubljene lopte Hrvatskke na polovici Tunisa, Wahbi Khaziri je odigrao dupli pas s Ellyesom Skirijem te se sjurio po lijevoj strani terena prema golu hrvatske reprezenacije, gdje je u jednom trenutku bilo čak četiri igrača Tunisa na usamljenog Lovrena, nakon čega su prebacili loptu na desnu stranu gdje je usamljeni Anice Badri ušao u 16-erac Hrvatske i gotovo neometan, oči u oči s hrvatskim golmanom, poslao loptu ispod ruke Sluge po sredini gola i zabio za vodstvo 1:0.

Nakon toga je uslijedio period igre u kojoj se Tunis uglavnom branio sa svih 11 igrača na svojoj polovici, a Hrvatska je posjedom lopte s jedne na drugu stranu terena pokušala naći rupu u obrani Tunižana, ali većina akcija je zaustavljena presjecanjem lopte tijekom posljednjeg pasa. Tunis je mogao povisiti vodstvo u 43. minuti kada je nova polukontra osvanula preko Wajdija Kecride koji je povukao loptu po sredini terena te dodao na lijevo krilo Whabiju Khazriju koji njiše domaće braniče, ali puca pored vrata. Još bolju priliku imao je i Oussama Haddadi koji je primio dubinsku loptu i sam se sjurio pred vratara Sluge koji ipak brani Haddadijev udarac. Uglavnom, Tunis se pokazao kao bolja momčad u prvom dijelu susreta.

Odmah u startu 2. poluvremena, izbornik Dalić je povukao prvi potez i Dejana Lovrena je zamijenio s Karlom Bartolcem. Hrvatska nije dugo trebala čekati izjednačenje. Već u 47. minuti je krenula akcija preko Milana Badelja po desnoj strani, lopta je stigla Bruni Petkoviću koji se u blizini točke s koje se izvađaju 11-erci lako rješava braniča varkom te gubi ravnotežu i u padu udara neobranjivo prema vratima Tunisa, lopta se odbija od lijeve stative i ulazi u gol. Nakon toga je obrana Tunisa popuštala na sve strane i Hrvatske je lako preko krlia dolazila do prilika za gol, iako su završni udarci bili neprecizni. U 55. minuti, Dalić je obavio još dvije izmjene, Mateo Kovačić i Milan Badelj su izašli iz igre, a ušli su Ivan Perišić i Marcelo Brozović. U 58. minuti je iz igre izašao Josip Brekalo, a ušao Alen Halilović. Ubrzo nakon toga uslijedio je napad Tunisa koji je mogao završiti novim vodstvom, kapetan Youssef Msakni s desne strane napada kazneni prostor Hrvatske te puca, ali je Sluga i ovaj puta uspješno obranio svoja vrata. U 61. minuti je počela padati i kiša, koja je rashladila igrače i navijače podjednako, ali to nije obeshrabrilo publiko koja je ostala na tribinama navijati. U 63. minuti, igru je napustio Andrej Kramarić, a ušao je Mijo Caktaš.

U 69. minuti je dosuđen penal za Tunis. Udarac Naima Slitija prema vratima Hrvatske je pogodio jednog od hrvatskih igrača u ruku. Sliti je u 70. minuti sam realizirao dosuđeni kazneni udarac i donio novo vodstvo Tunisu 2:1. U istoj 70. minuti je iz igre izašao Mario Pašalić, a u igru je ušao Luka Modrić. U 78. minuti je počeo padati pljusak koji je dosta ispraznio tribine stadiona Varteksa te su se i oni naj hrabriji počeli sklanjati od kiše. Do kraja susreta, kiša je poremetila tečnost igre obje momčadi pa se rezultat više nije mijenjao te je Tunis tako uzeo pobjedu u prijateljskom susretu protiv svjetskih doprvaka.

Nedeljančanin Dario Melnjak je debitirao za reprezentaciju od prve minute susreta i odigrao 90 minuta te je tijekom utakmice imao par dobrih ubačaja koji na žalost nisu našli pravog igrača u kaznenom prostoru.