Prosvjedovati, ali za što

| 5.1.2019. u 01:12h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na letku s pozivom na subotnje „prosvjedno druženje“ na varaždinskom središnjem trgu, koje priređuju neki okupljeni oko Facebook grupe Varaždinsko smeće,  navedeni su i razlozi prosvjednog okupljanja „nezadovoljnih načinom na koji se upravlja  gradom“, što je u nas, nažalost, prava rijetkost.

Ima tu svega i svačega, razloga s kojima se lako, ali i teško složiti, argumentirani, ali i nergumentiranih navoda koji samo dobro zvuče. Primjerice, teško je ne složiti se, da „svaku odluka, koja dovodi do novoga udara na džep građana i kvalitetu javne usluge, treba pomno preispitati, analizirati te dobro iskomunicirati mjesecima prije njene primjene“. Isto vrijedi i za tvrdnju u vezi političkog kadroviranja po javnim tvrtkama i ustanovama. No,  to nije nikakva aktualna varaždinska posebnost, kao i što bi se baš svakoj vlasti moglo poručiti da joj je dužnost služiti građanima te im omogućiti sigurnost i dostojanstven život, samo je pitanje koliko tu može učiniti lokalna vlast, koja treba, kakko se naglašava, racionalno trošiti.

Međutim, osim ovakvih načelnih i općenitih navoda, ima i onih koji ukazuju na stvari koje drugi nemaju, ali pitanje je trebali li zbog njih uistinu izaći (sad) na ulicu. Među takvima izdvaja  se navod da je „Ivan Čehok pridobio naše povjerenje u predizbornoj kampanji na način da je obećao hitno rješenje varaždinskih bala“,  a „mandat je osvojio zahvaljujući našoj naivnosti i vjeri da će obećanje i izvršiti“ - „prevario nas je i ismijao, učinio nije ništa osim ismijavanja.“

Svesti Čehokov izborni trijumf na obećanje u vezi bala vrlo je smjelo pojednostavljivanje premoćne pobjede njegove liste, a osim toga još nije prošla ni polovica njegovog mandata i svašta je moguće.  Istina, ne ide rješavanje bala tako brzo kako se najavljivalo, ali tko je rješenje uistinu očekivao za nekoliko mjeseci s obzirom na sve što se događalo?

Stvari oko bala, dakle, idu sporo, ali danas jasnije nego ikada ranije. Prije svega zato što je pri Fondu za zaštitu okoliša ustrojeno posebno povjerenstvo koje promptno razmatra planove u vezi bala, a nije ni nevažno to što je Čehok više puta istaknu da će radije izgubiti vlast nego oštetiti gradski proračun nekim osebujnim rješenjem za bale, koje bi zanemarivalo troškove i javni interes.  Ako je time nekog iznevjerio, neka je.     
Od prigovora u vezi bala, još je osebujni zahtjev za ostavkom Čehoka, i to zbog novih cijena odvoza otpada i osobito komunalne naknade. Naime, središnja se  vlast, a ne gradska, odlučila za primarnu selekciju otpada koja je nekima trnu u oku zbog većih cijena, dok Grad Varaždin nije jedini povisio komunalnu naknadu niti je ona u njemu najveća. Dakle, ako će se zbog toga prosvjedovati, onda bi se moglo i u drugim sredinama.

Ipak najčudesniji su prigovori Čehoku da iza sebe ima sudske postupke  na koje troši vrijeme radi izbjegavanja zatvora. A što drugo očekivati od okrivljenika?

Da Čehok ima sudske proces zbog kojih će morati na sud i možda u zatvor, trebalo je biti svakom vrlo jasno prilikom glasovanja, a ne tek sada. Zbog toga prosvjedovati ne treba niti ima smisla sada, već onda kada bude pravomoćna presuda protiv Čehoka, bilo oslobađajuća ili osuđujuća. Naime, ukoliko bude oslobađajuća, glas treba dići protiv represivnog aparata i onog što je sve napravio, a ukoliko bude osuđujuća, onda zbog zakona koji ne priječe kandidaturu okrivljeniku, odnosno ne predviđa izvanredne izbore za gradonačelnika, ukoliko je prisiljen odstupiti unutar dvije godine od redovnih izbora. Takvo što se zacijelo teško može naći bilo gdje, osim u nas.