"Delegat ŽNS-a na utakmicama ujedno i disciplinski sudac – poništite odluke i podnesite ostavke!"

vv | 31.7.2017. u 21:21h | Objavljeno u Sport

U djelovanju disciplinskih tijela Županijskog nogometnog saveza Varaždin ima neregularnosti, tvrde u športskom nogometnom klubu DINAMO Apatija, a o tome su  izvijestili i Hrvatski nogometni savez, Sportsku inspekciju te Ured državne tajnice za sport.

Naime, ukazuju da je Statutom Županijskog nogometnog saveza Varaždin od 10. Ožujka ove godine (čl. 55. st. 1.) propisano kako su pravna tijela Saveza Disciplinska komisija, Komisija za žalbe i Komisija za registraciju klubova.

-Stavkom 2. istog članka propisano je da članove upravnih tijela imenuje Izvršni odbor na četverogodišnji mandat te da oni ne mogu biti članovi niti jednog drugog tijela saveza. Nadalje, Disciplinskim pravilnikom Hrvatskog nogometnog saveza, koji je donijela Skupština Hrvatskog nogometnog saveza 29. Travnja 2016.g., propisano je da za određene vrste prekršaja i do određene vrste kazni, izvršna tijela saveza mogu posebnom odlukom odrediti da umjesto Disciplinske komisije, odluku može donijeti disciplinski sudac, napominju.

Županijski nogometni savez Varaždin, kako dodaju, Propozicijama natjecanja za seniorsko prvenstvo druge županijske nogometne lige za natjecateljsku sezonu 2016/17. godinu čl. 30. predvidio je da disciplinski sudac u prvom stupnju rješava sve prekršaje koje su učinili klubovi, njihovi igrači, treneri, službene klupske osobe, delegat, suci i ostali nogometni djelatnici u skladu s Disciplinskim pravilnikom HNS-a i cjeniku kazni prema klubovima po Odluci IO ŽNS Varaždin.

-Međutim, čl. 31. Propozicija predviđeno je da Disciplinska komisija ima 3 članova i da ona rješava u drugom stupnju sve žalbe po Pravilniku o nogometnim natjecanjima HNS-a, Disciplinskom pravilniku HNS-a, Pravilniku o registraciji klubova i igrača HNS-a, kao i ostalim aktima ŽNS-a. Ovakvom odredbom, Županijski nogometni savez Varaždin postupa protivno Disciplinskom pravilniku Hrvatskog nogometnog saveza, neosnovano i grubo kršeći postupovne odredbe, upozoravaju u klubu.

Posebno skreću pozornost na predmet koji se kod Županijskog nogometnog saveza Varaždin vodi pod oznakom KLASA: DK, br: 03/17

-Dana 07.06.2017.g. sastala se disciplinska komisija i donijela odluku kojom je odbijena žalba ŠNK DINAMO Apatija. Nadalje, ŠNK DINAMO Apatija je protiv navedene odluke dana 24.07.2017.g. izjavio žalbu Komisiji za žalbe županijskog nogometnog saveza. Žalbom je Komisija za žalbe županijskog nogometnog saveza upozorena na brojne pogreške kako u propisima koji reguliraju disciplinsku odgovornost i provođenje disciplinskog postupka tako i na brojne pogreške prilikom provođenja disciplinskog postupka, navode u klubu.

Prvenstveno, drže da je nerazumljivo kako to da Komisija za žalbe nije uvažila nespornu činjenicu na koju upućuju.

-Naime, osobe koje su određene za delegate pojedinih utakmica od strane Županijskog nogometnog saveza Varaždin ujedno obavljaju i funkciju Disciplinskih sudaca (npr. Franić Željko) u istom rangu natjecanja,  te na taj način postupaju protivno Statutu Županijskog nogometnog saveza Varaždin. Uzimajući u obzir navedene činjenice, Županijski nogometni savez Varaždin pozvan je da na prvoj slijedećoj sjednici razriješi svih dužnosti gdina. Franić Željka te da obustavi sve postupke u kojima je navedeni sudjelovao i sa učinkom ex tunc poništi sve odluke koje je gdin. Franić Željko donio u obnašanju dužnosti u tijelima Županijskog nogometnog saveza Varaždin, te da radi poštivanja pozitivnih propisa Republike Hrvatske pozivamo HNS  provede cjelokupni nadzor nad provođenjem disciplinskog postupka te isti uskladi uzimajući u obzir greške na koje je ukazao ŠNK DINAMO Apatija, navodi se u priopćenju ŠNK Dinamo Apatija u kojem - s obzirom da su počinjene greške rezultat protuzakonitog djelovanja Županijskog nogometnog saveza Varaždin - predlažu da rukovodeća tijela saveza podnesu ostavku na sve funkcije te da se izabere novo vodstvo saveza koje će uskladiti djelovanje sa pozitivnim propisima Republike Hrvatske.
  

Označeno u