Postoji pet razloga zašto su zamorci najbolji ljubimci za početnike Foto: Ilustracija

Postoji pet razloga zašto su zamorci najbolji ljubimci za početnike

VV/Zadovoljna.hr | 3.2.2016. u 18:44h | Objavljeno u Društvo

Zamorci su simpatični i dobroćudni čupavci s kojima nikada nije dosadno. Vole ljude, uživaju u hrani, a briga oko ovih neodoljivih glodavaca je vrlo jednostavna, piše Zadovoljna.hr.

Planirate li dijete razveseliti s kućnim ljubimcem zamorčići su savršen odabir, a postoji i pet razloga zašto.

1. KARAKTER ZAMORACA

Zamorčići su jedan od najdobroćudnijih kućnih ljubimaca. Ove životinjice je plaha te je treba naučiti na ljudski dodir, a jednom kada vas prihvati postat će prave male mazilice.
Za razliku od kunića i hrčaka koji će vas, ako se osjete ugroženo, rado gricnuti, zamorci gotovo nikada ne pokazuju nikakve znakove agresivnosti. Ako im se ne sviđa vaše ponašanje, oni će vas upozoriti tihim predenjem ili će pak zbrisati u svoju kućicu.
Vole se igrati i uživaju u društvu i pažnji zbog čega su pravi maleni zabavljači. Ako nemate puno vremena za svoje životinjice preporuka je da kupite dva zamorca jer će tako biti puno sretniji.

2. ODRŽAVANJE ZAMORACA

Kako bi bili zdravi i sretni zamorcima je potrebno osigurati dovoljno veliku gajbu. Zamorčićima nije potrebna nikakva rešetka već samo plastična, četvrtasta posuda dubine 15 do 20 centimetara jer se oni, za razliku od zečeva, ne penju niti ne skaču.
Podloga može biti od piljevine koja nije skupa (oko 5 kuna) ili pak od sintetičkog flisa (dekice za dnevni boravak) koji se može oprati i ponovno koristiti. Zamorčići su vrlo čiste životinje pa im gajbu treba očistiti jednom tjedno.
Ne treba ih četkati (osim dugodlakih) niti kupati, a odlazak kod veterinara nije optreban u koliko je životinja u kući, jede i vesela je.

3. BOLESTI ZAMORACA

Zamorci su po prirodi vrlo zdrave životinje koje će, ako ih zdravo hranite i redovito održavate njihovu nastambu, biti sretne te mogu doživite ti lijepe godine. Prosječan životni vijek im je oko 7 godina, no neki mogu doživjeti i više.
Kako bi ih zaštitili od bolesti važno ih je držati na mjestu u vašem stanu koje nije izloženo propuhu. Iako zamorčiće možete kupati, nije preporučljivo jer mogu dobiti upalu pluća ili, ako im voda uđe u uši i upalu uha.

4. OPREMA ZA ZAMORCE

Zamorčići su vrlo jednostavna bića s kojima nećete imati nikakvih problema. Što se opreme tiče, jedino što im je potrebno je gajba ili posuda u kojoj će boraviti, kućica u kojoj će se sakriti i spavati, pojilica za vodu (nikako zdjelica) i posudica za hranu.
Želite li zabaviti svog čupavog prijatelja, napravite mu tunel od kartona ili pak mostić od grančica. Ovi simpatični čupavci vole igru pa ih možete izvaditi iz gajbe i staviti u improviziranu igraonicu gdje se možete s njima igrati.

5. PREHRANA ZAMORACA

Zamorci nisu zahtjevne životinjice. Oni su pravi maleni gurmani čija prehrana je vrlo raznolika. Ovaj maleni glodavac glasanjem će vam dati do znanja da je vrijeme za hranjenje. No trebate biti umjereni jer ove simpatične izjelice vole grickati do mile volje.
Glavna hrana zamoraca (80 posto dnevne prehrane) je sijeno kojeg moraju imati stalno i to u neograničenim količinama te gotova dehidrirana hrana (bez žitarica)
Što se svježih namirnica tiče, slatkim zamorcima svaki dan omogućite svježe voće (svo voće koje ima više od jedne koštice poput jabuke, kruške, jagode, naranče, mandarine, bobičastog voća…) i povrće (sve osim žitarica, mahunarki i ljutog povrća poput češnjaka, đumbira, luka i papričice). Namirnice moraju biti oprane, svježe i suhe.

Označeno u