Zagledani u prirodu: Sajam lova, ribolova i naturo u Gornjoj Radgoni u Sloveniji Foto: Prekmurski sejem

Zagledani u prirodu: Sajam lova, ribolova i naturo u Gornjoj Radgoni u Sloveniji

| 4.4.2019. u 19:51h | Objavljeno u Sponzorirano
Ljekarne VŽŽ

Varaždinske vijesti vode vas na 11. Međunarodni sajam lova i ribolova te 5. Međunarodni sajam aktivnog odmora u prirodi u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Sretnih 20 čitatelja koji će lajkati ovu objavu članka na Facebooku dobit će ulaznicu na ovaj sajam, a mi ćemo nasumičnim odabirom izabrati dobitnike koje ćemo objaviti u ponedjeljak na web stranicama Varaždinskih vijesti.

Međunarodni sajmovi lovstva, ribolova, zelenog turizma i života pozivaju vas u Gornju Radgonu od petka 12. do nedjelje 14. travnja 2019 godine. Tu će na ponudi biti novosti i povoljna kupnja lovačke, kinološke i ribičke opreme, terenska vozila, odjeća, obuća i drugi predmeti za boravak i kretanje u prirodi. Vodeće stručne organizacije i krovne ustanove pripremaju zanimljive stručne izložbe i zabavna društvena događanja.

LOV, RIBOLOV I KINOLOGIJA

Posjetiteljima sajma predstaviti će se novosti te raznolika ponuda proizvoda za lov ribolov i kinologiju.

Lovci će moći pogledati lovačka oružja i streljivo, optičke i mjerne naprave, lovačku opremu i pribor, odjeću i obuću za lov, sportsko gađanje, lovni turizam, terenska vozila i opremu, prepariranje, poklon programe i stručnu literaturu a biti će govora i o upravljanju s lovištima.
U području kinologije prikazati će se lovačka kinologija sa svim potrebnim priborom i opremom.

Na području ribolova biti će izložena oprema i pribor za slatkovodni i morski ribolov, odjeća i obuća za ribolov, ribolovni turizam, prepariranje riba, poklon programi i stručna literatura a predstaviti će se i modeli koncesija za provođenje upravljanja ribolovnim područjima.

ZELENI TURIZAM I ŽIVOT

Na sajmu NATURO će posjetitelji naći ideje i informacije za odmor i kretanje u netaknutoj prirodi, za pješačenje, trčanje, planinarske i biciklističke izlete, za različite vježbe tijela i duha. Moći će uživati u regionalnim kulinarskim specijalitetima i sudjelovati u atraktivnim predstavljanjima rekreacije u prirodi.

Predstaviti će se Turistički savez Slovenije, društva i info centri, općine, a sa svojim turističkim ponudama predstaviti će se i regija Pomurje, Planinarski savez Slovenije i mnogi drugi.

Na ponudi će biti zdrava prehrana, izabrana kulinarika i vina, ideje i proizvodi za zeleno uređenje stana i okoliša. Povoljna kupnja nudi se na tržnici prirodne kozmetike, proizvodi sa sela kao i sa domaćih obrta.

STRUKOVNA DOGAĐANJA

Lovački savez Slovenije predstavlja se na centralnom izlagačkom prostoru s edukativnom izložbom i stručnom prezentacijom. Značajan naglasak biti će na sudjelovanje u Federaciji europskih lovačkih saveza FACE. U nedjelju 14. travnja u 11.00 sati Lovački savez Slovenije i ZLD Prekmurje organiziraju državno natjecanje u oponašanju rike jelena. Događaje će obogatiti nastupi lovačkih pjevačkih zborova i lovačkih rogista.

Ribolovni savez Slovenije predstaviti će ponudu slovenskih rijeka i jezera s naglaskom na lov predatora.

Zavod za šumarstvo Slovenije predstaviti će lovišta za posebne namjene te europske projekte u kojima je Zavod vodeći partner ili u kojima aktivno sudjeluje. Među drugima to je i LIFE Linx čiji je glavni cilj sprječavanje ponovnog izumiranja Dinarsko – jugozapadne populacije Risa i njegovo dugoročno očuvanje. U projekt je uključeno 11 partnera iz 5 država ( Slovenija, Hrvatska, Italija, Slovačka i Rumunjska ).

Streljački savez Slovenije predstaviti će i zanimljivu simulaciju gađanja pomoću računalnog Scatt simulatora. Posjetitelji će moći provjeriti svoje sposobnosti u gađanju sa zračnom puškom i zračnim pištoljem, što su dvije od 15 olimpijskih disciplina popularnih i raširenih u Sloveniji i svijetu.

Slovenski savez za sokolarstvo i zaštitu ptica grabljivica prikazati će opremu za sokolarenje kao i žive primjerke ptica grabljivica.

Na sajmu sudjeluje i Kinološki savez Slovenije. Na izložbama bit će prikazivani psi lovačkih pasmina. Lovačko kinološko društvo Maribor u subotu 13. travnja priprema državnu izložbu pasa svih lovačkih pasmina – CAC.

Pored nabrojenog, za posjetitelje se pripremaju i razna druga društvena i stručna događanja i susreti. U nedjelju 14.travnja 2019 posetioci če moči, da probaju najbolja dostignuća na međunarodnom natjecanju u kuhanju lovačkog gulaša i ribljeg paprikaša.

U isto vrijeme odvijati će se i međunarodna izložba starodobnih vozila AUTO-MOTO KLASIKA.

AKTIVNO I ATRAKTIVNO

Svaki dan na pozornici sajma LOV i RIBOLOV će se odvijati nastupi lovačkih rogista i pjevačkih zborova. U okviru sajma predstaviti će se i zanimanje puškar, biti će organizirano gađanje mete zračnim oružjem i gađanje na električnu metu. Odvijati će se probne vožnje terenskih vozila, prikaz slovenskog ribogojstva, degustacija jela od riba te proizvodi projekta »Slovenski riblji produkti«. Posjetitelji će moći pratiti u okviru sajma NATURO ekstremne penjačke vještine na stijeni za penjanje, a i sami će moći isprobati taj uspon. Sajam pruža i mnoge druge prilike kao što su upoznavanje sa treningom i pravilnom prehranom za trčanje i za nordijsko hodanje, i prezentaciju različitih borilačkih vještina.

U petak 12. travnja na glavnoj pozornici biti će predstavljanje lovačkih pasa sa stručnim vođenjem.

Subota 13. travnja donosi Slovenski dan lova. Na programu je i državna izložba pasa svih lovačkih pasmina – CAC.

U nedjelju 14. travnja je na programu Natjecanje u kuhanju lovačkog gulaša i ribljeg paprikaša, Državno i međunarodno natjecanje u oponašanju rike jelena te predstavljanje lovačke kinologije. Dodijeliti će se i priznanja za »Slovenski riblji produkt«, za najbolje salame od mesa divljači, te za najbolje kuhare gulaša i ribljeg paprikaša.

Posjeta svih navedenih sajamskih priredbi moguća je s jednom jedinstvenom ulaznicom. Grupni posjet, ili posjet uz pokaz Lovačke iskaznice još je povoljniji, za samo 4,00 €.