Terme Sveti Martin domaćin Svjetskom prvenstvu u trčanju na 100 km Foto: ilustracija

Terme Sveti Martin domaćin Svjetskom prvenstvu u trčanju na 100 km

Sponzorirani članak | 4.9.2018. u 18:34h | Objavljeno u Sponzorirano
Ljekarne VŽŽ

Uskoro će se po prvi puta u Hrvatskoj održati Svjetsko prvenstvo u trčanju na 100 kilometara. Datum je 8. rujna, a lokacija je Sveti Martin na Muri.

Čak 350 ultra maratonaca i ultra maratonki iz Japana, Australije, Brazila, JAR-a i većine europskih zemalja naći će se 8. rujna u Termama Sveti Martin na Svjetskom prvenstvu u trčanju na 100 kilometara. Osim samog natjecanja, uz svečano otvorenje prvenstva dan prije, održat će se i izborni kongres Svjetske asocijacije ultra trkača, kao i stručni seminar.

Program svjetskog prvenstva započet će već u četvrtak 6. rujna kada će se s početkom u 18 sati u Hotelu Spa Golfer održati seminar na temu "Ultrarunning: The sport transcending across physical hurdle or mental barrier" . Prijave su slobodne, te su dostupne na linku ovdje.

Svečano otvorenje Svjetskog prvenstva bit će u petak 7. rujna u 17 sati, a organizira se i parada sa zastavama, dok će se završna svečanost održati u subotu 8. rujna u 20:00 sati.

O utrci

Hotel Spa Golfer ujedno je i start i cilj, a nakon starta u 7 sati, natjecatelji se moraju vratiti najkasnije do 19 sati. Krug od 7,5 kilometara otrčat će se 13 puta, uz dodatni manji krug od 2,5 kilometra kako bi se zatvorila brojka od ukupno 100 kilometara. Natjecatelji prvenstva ovo moraju otrčati u maksimalno 12 sati.

Osim toga, oni koji misle da istu kilometražu mogu otrčati u roku od 13 sati, slobodni su uključiti se u takozvanu "Open race" utrku, kojoj se može uključiti maksimalno 100 trkača.

Pripremljeno je nekoliko tisuća litara vode, izotoničkih i ostalih napitaka, kao i hrana. Okrepne stanice bit će dostupne na svaka 3,5 kilometra. Tijekom utrke cesta od Termi Sveti Martin do Brezovca će biti u potpunosti zatvorena za promet od 6 do 21 sat, a obilazni pravci će biti kroz Železnu Goru, Štrigovu i Sveti Martin.

sveti_martin-utrka2.jpg

Organizacija

Organizacijski odbor čine LifeClass Terme Sveti Martin, Svjetska asocijacija ultra trkača, Hrvatski atletski savez, Atletski klub Sljeme kao i nosioci projekta, uz pomoć lokalne zajednice, klubova i neumornih pojedinaca.

Run Croatia pokrenuo je projekt CRO100 prije nekoliko godina, a glavni pokretač svega je uspjeh hrvatske ženske ultra maratonske reprezentacije. Spomenimo još da je unatrag dvije godine na istoj stazi održano Prvenstvo Hrvatske na 100 kilometara, sve u cilju testiranja logističkih i organizacijskih potreba Prvenstva. Također, Hrvatska će po prvi puta na Svjetskom prvenstvu imati i mušku ekipu.

Podrška

- Hrvatska može biti ponosna na domaćinstvo ovako velikom natjecanju - naglasio je Pavao Vlahek, član organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva u ultra maratonu i direktor utrke. Za organizacijske potrebe ovako velikog natjecanja potrebno je mnogo entuzijazma, volje i upornosti, ali i podrške volontera i navijača.

Generalni sponzor događanja su LifeClass Terme Sveti Martin, a organizaciju su velikodušno potpomogli i sljedeći: Bauerfeind, d.o.o., CROZ, Crtorad, d.o.o., Hrvatski Atletski Savez, Hrvatska vojska, IAU - International Association of Ultrarunners, Humana Nova, Poliklinika Medikol, Multipower, Muraplast, Nord-Ing, Otto Bock, Printex, PZC, d.d., AK Sljeme, Općina Sveti Martin na Muri, Tegra, WMA - World Masters Athletics, Međimurska županija, OPG Hažić, Podravka, Light On, j.d.o.o, Toya, d.o.o., Alca, Atlantic Trade, Pan Prom, Voće Varaždin, Studio P., Ela-Plast d.o.o.

Posebna regulacija prometa

Ceste će oko LifeClass Termi Sveti Martin na dan utrke biti zatvorene. Od 6:00 - 21:00 u smjeru Termi Sveti Martin cesta će u potpunosti biti zatvorena od Brezovca, a bit će zatvorena sve do Puba Potkove u Toplicama Sveti Martin. Za sve posjetitelje koji dolaze bodriti natjecatelje na Svjetskom prvenstvu bit će osiguran prilaz Termama Sveti Martin od strane sportske dvorane (preko Kapelščaka, Prekope i Štrigove) te se svima koji dolaze iz smjera Zagreb-Varaždin-Čakovec savjetuje da prema Termama Sveti Martin dođu iz smjera Čakovec > Štrigova, te da svoja vozila parkiraju ispred Apartmanskog naselja Regina ili kod sportske dvorane. Iz smjera Svetog Martina na Muri pristup neće biti moguć.