Svjetsko prvenstvo u trčanju na 100 km: Hrvatica odnijela pobjedu

Sponzorirani članak | 10.9.2018. u 11:13h | Objavljeno u Sponzorirano

U subotu je u najsjevernijoj općini Hrvatske, u Svetom Martinu na Muri, završilo jedno od najduže očekivanih svjetskih prvenstava – ono u trčanju na 100 kilometara.

One koji su mislili da dugo trčanje ne može biti uzbudljivo, ovaj događaj uvjerio je u suprotno. Naime, u samo jednom danu, natjecatelji su ukupno pretrčali gotovo 35.000 kilometara (ekvator ima 40,075 km). Uz to, Nikolina Šustić uspjela je ne samo pobijediti na utrci, već i srušiti dosadašnji hrvatski rekord u trčanju na 100 kilometara.

Nikolini Šustić je za dolazak na cilj trebalo 7:20:34, što je više od 6 minuta brže od dosadašnjeg rekorda među ženama koji je dosad držala Marija Vrajić (7:27:11). Veoma je zanimljiva činjenica da je Nikolina nadmašila i najbržeg Hrvata na 100 km za čak 4 minute i 1 sekundu. No, nije Nikolina jedina koja je ponijela medalju. Njoj se pridružuju i Veronika Jurišić (8:05:57 h) i Antonija Orlić (8:47:26 h), koje su s ukupnim vremenskim rezultatom 24:13:57 zajednički osvojile izvrsno treće mjesto i brončanu medalju.

Već i brojke govore da ova utrka nije bila jednostavna - svaki od natjecatelja morao je pretrčati krug od 7,5 kilometara čak 13 puta, uz dodatni manji krug od 2,5 kilometra kako bi se zatvorila brojka od ukupno 100 kilometara.

Svjetsko prvenstvo u trčanju na 100 kilometara je najduža službena atletska disciplina koja je ove godine sve trkače dovela u Terme Sveti Martin. Na samom je natjecanju sudjelovalo više od 350 ultra maratonaca i ultra maratonki iz preko 40 zemalja svijeta.

- S obzirom na to tko je sve trenutno s nama, zasigurno smo prava sportska destinacija, a trudit ćemo se da ovakva događanja postanu popularna u Hrvatskoj. Osigurali smo infrastrukturu, zatvorili cestu te sve pozivam da posjete ovaj važan događaj - izjavio je Branimir Blajić, direktor LifeClass Termi Sveti Martin.

Podršku natjecateljima je dao i Gari Cappelli, ministar turizma Republike Hrvatske koji je s organizatorima bodrio natjecatelje. Cappelli je ujedno izjavio kako je ovaj događaj važan za razvoj kontinentalnog turizma, a svim je natjecateljima zaželio sreću u budućim pothvatima. Uz Cappellija, svoju podršku dao je i Matija Posavec, župan Međimurske županije koji je od samog početka prepoznao važnost ovog događaja za cijelu regiju.

REZULTATI

Pojedinačni poredak kod žena: 1. Nikolina Šustić 7:20:34 h, 1. Nele Alder-Baerens (GER) 7:22:41 h, 3. Mai  Fujisawa (YAP) 7:39:07 h.

Ekipni poredak kod žena: Japan, Južnoafrička Republika, Hrvatska.

Pojedinačni poredak kod muškaraca: 1. Hideaki Yamauchi (YAP) 6:28:05 h, 2. Takehiko Gyoba (YAP) 6:32:51 h, 3. Bongmusa Mthembu (RSA) 6:33:47 h.

Ekipni poredak kod muškaraca: Japan, Južnoafrička Republika, Njemačka.

Organizacijski odbor utrke čine LifeClass Terme Sveti Martin, Svjetska asocijacija ultra trkača, Hrvatski atletski savez, Atletski klub Sljeme kao i nosioci projekta, uz pomoć lokalne zajednice, klubova i neumornih pojedinaca.

Generalni sponzor događanja su LifeClass Terme Sveti Martin, a organizaciju su velikodušno potpomogli i sljedeći: Bauerfeind, d.o.o., CROZ, Crtorad, d.o.o., Hrvatski Atletski Savez, Hrvatska vojska, IAU - International Association of Ultrarunners, Humana Nova, Poliklinika Medikol, Multipower, Muraplast, Nord-Ing, Otto Bock, Printex, PZC, d.d., AK Sljeme, Općina Sveti Martin na Muri, Tegra, WMA - World Masters Athletics, Međimurska županija, OPG Hažić, Podravka, Light On, j.d.o.o, Toya, d.o.o., Alca, Atlantic Trade, Pan Prom, Voće Varaždin, Studio P., Ela-Plast d.o.o.

 

Video sadržaj