"Lovac mraza" tvrtke Hittner spasio voćare katastrofe

Varaždinske vijesti | 5.5.2020. u 11:29h | Objavljeno u Sponzorirano

„Lovac mraza" je stroj proizveden u tvrtki Hittner u Bjelovaru koji se uspješno izvozi u zemlje Europske unije. Funkcija stroja je ispuhivanje zagrijanog zraka iz šest plinskih boca, s obje bočne strane (lijevo i desno), čija se temperatura može podesiti regulatorom, a domet puhanja iznosi do 70 metara. Zahvaljujući svojim preventivnim sposobnostima u očuvanja poljoprivrednih nasada, kupnju "lovca mraza“ domaćeg proizvođača potrebno je u budućnosti dodatno subvencionirati od strane mjerodavnih ministarstva i agencija, kako bi se spriječila enormna šteta koju svake godine prouzroče niske temperature.

Zadovoljni korisnici o najpovoljnijem i najučinkovitijem stroju za borbu protiv mraza imaju samo riječi hvale. Tako Domagoj Belošević iz Bjelovara kaže da posjeduje četiri „lovca mraza“ tvrtke Hittner kupljene u proljeće 2018 g.

- Uspješno smo ih koristili u proljeće 2019 g. kada su se tempera ture spustile do -3°C. Ove godine smo se tri noći borili protiv hladne fronte, koja je ovih dana zahvatila naš nasad na području Bilogore, a temperature su se spustile i do -6 °C. Zahvaljujući toplom zraku od 110 °C kojeg ispuhuje stroj, uspješno smo zaštitili naš nasad jabuka od 40 ha - ističe Domagoj Belošević - Vrt d.o.o., Bjelovar.

I Matko Zelić iz OPG-a Zelić Ivo u mjestu Petrijevci navodi da je ovim strojem spasio svoj nasad jabuka.

- Nedavnom kupnjom ,lovca mraza“ hrvatske tvrtke Hittner iz Bjelovara spasio sam svoj nasad jabuka od 6 ha od potpunog uništenja uzrokovanog niskim temperatura i pojavom mraza. Sa strojem sam izuzetno zadovoljan te iako sam ga koristio prvi puta, rezultat je odličan. Naime, sve tri hladne noći (do -5 °C) koristio sam "lovac mraza" kako bih umanjio utjecaj niskih temperatura u najosjetljivijoj fazi cvjetanja voćaka, u čemu sam i uspio kaže Matko Zelić - OPG Zelić Ivo, Petrijevci.

IMG-214102d3620174fc801e4ea3f759d145-V.jpg

IMG-b528625f9f297a4b37a3f7611f3a8d81-V.jpg